Dýňové období je v plném proudu a já jsem tentokrát měla chuť na nějaké slané pečení. Tak jsem spojila příjemné s užitečným a vznikl tenhle výtečný koláč. Můžete si ho dát teplý i studený, stejně jako s ním klidně pohostíte i návštěvu.
http://mamavkuchyni.cz/slany-dynovy-kolac-od-1-roku/
- 1h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
dýně Hokkaido
|
250 g |
hladká mouka špaldová
|
100 g |
olej řepkový
|
100 ml |
vajíčka
|
4 kusy |
šunka kuřecí
|
100 g |
bílý jogurt řeckého typu
|
150 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný
|
20 g |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
3 kusy |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Cibuli nakrájejte na jemno a šunku na nudličky. V pánvi rozpalte malé množství oleje a šunku s cibulí na něm osmahněte. V poslední třetině smažení přidejte i na drobno nakrájený česnek a společně dodělejte do zlatova. Odstavte.
-
Syrovou dýni nastrouhejte na hrubé části struhadla a přidejte k ní vejce, olej, řecký jogurt, na jemno nastrouhaný sýr, sůl, kypřící prášek a také směs z pánve. Promíchejte a poté zapracujte mouku.
-
Výsledné těsto by mělo být konzistencí asi jako třeba těsto na bábovku. Nalijte je do vymazaného a vysypaného plechu 20x30 cm(nebo stačí vyložit pečícím papírem) a pečte v troubě rozpálené na 180 °C (horkovzduch) zhruba 30 – 40 minut. Upečení poznáte stejně jako u buchet na špejli – pokud na ní těsto zůstává, je koláč ještě syrový.
-
Dětská specifika:
Šunku volte s vysokým podílem masa (nejvyšší jakosti), vynechat ji však můžete i úplně.
Pozor také na horší stravitelnost a nadýmavost cibule a česneku.
Makronutrienty
26%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 109 kJ | 1 450 kJ |
Kalorická hodnota | 265 kcal | 347 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,8 g
1,75 g |
14,2 g
2,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,08 SVJ | 1,42 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,4 g
2,18 g |
29,3 g
2,85 g |
Bílkoviny | 8,18 g | 10,7 g |
Sůl | 1,13 g | 1,48 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů