Jestli se zajímáte o zdravou stravu, nebo chcete například hubnout, jistě jste již milionkrát slyšeli a četli doporučení, že máte ze svého jídelníčku vyřadit veškerou bílou mouku a tu pšeničnou především. Pokud jste citliví na lepek, neměli byste jíst ani tu žitnou a bezlepkové směsi na pečivo často také nebývají žádná výhra. Pokud fandíte, tak jako já, stravě s nízkým obsahem sacharidů a naopak navýšeným příjmem tuků, vyhýbáte se pečivu veškerému. No jo, ale na co si pak má člověk namazat například některou z výborných domácích pomazánek a co má stále vymýšlet k snídani, když ani sladké kaše nejsou tím pravým ořechovým? Ano, ořechy a semínka a chléb z nich - tudy vede cesta.
Tento semínkový, je zcela bez mouky. Obsahuje sice trochu vloček, ale množství je to spíše zanedbatelné a je možné je vyloučit zcela. Chleba je velmi sytý, dokážete tedy sníst jen krajíček maximálně dva, což je příznivé také vzhledem k ceně surovin, které nepatří mezi nejlevnější. Jak jsem ale zmiňovala, musíme vzít v potaz, že jeho sytivost (tedy i spotřeba) a také výživová hodnota, jsou někde úplně jinde, než u běžného pečiva. A to díky semínkům a ořechům, které jsou plné skvělých tuků zdravých pro srdce, bílkovin, vlákniny, vitamínů B, vitamínu E a mnoha dalších minerálů a antioxidantů. Většina ořechů a semínek obsahuje více než 60 procent mononenasycených tuků, tedy stejných tuků, jako které jsou v olivovém oleji. Mononenasycené tuky jsou zdravé pro srdce. Některé ořechy a semínka jsou také skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin.Omega-3 mastné kyseliny jsou protizánětlivé a chrání vaše klouby, cévy a mozek.
Vzhledem k tomu, že tukovou složku jídelníčku zastoupí chléb sám o sobě, nemažu si na něj již máslo, ale konzumuji ho především s nějakou zeleninovou nebo třeba nějakou lehkou tvarohovou pomazánkou, obložený čerstvou zeleninou. Případně ho přikusuji k zeleninovému salátu či zeleninové polévce. Každopádně, je to skvělá a chutná alternativa klasického pečiva, kterou můžete využít na bezpočet způsobů.
Uchovávám ho v utěrce na chladnějším místě nebo třeba v lednici, vydrží pak chutný skoro týden.
- 3h:30m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
150 g |
150 g |
120 g |
120 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
vláknina psyllium, jitrocelová 50 g |
50 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
350 ml |
350 ml |
Postup přípravy
-
Smíchejte všechna semínka, ořechy a vločky. Přidejte sůl, javorový sirup, kokosový olej a promíchejte. Zalijte vodou a nechte 15 minut odstát.
-
Až se všechna voda vstřebá, směsí naplňte chlebovou formu, já používám silikonovou cca 20 cm velkou. Pokud nemáte silikonovou, ale třeba plechovou nebo keramickou, vyložte ji pečícím papírem. Směs hodně udusejte a zarovnejte. Pokud by vám připadalo, že se těsto ještě trochu rozpadá, přidejte ještě malinko vody a mokrýma rukama promačkejte, spojte v jednotnou hmotu a uhlaďte. Po té nechte min. 2 hodiny (nebo přes noc) odpočívat.
-
Pečte při 175 stupních 20 – 30 minut. Opatrně obsah z formy vyklopte, obraťte dnem vzhůru na plech a pečte dalších 30-40 minut dozlatova.
Makronutrienty
45%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 222 kJ | 1 114 kJ |
Kalorická hodnota | 292 kcal | 266 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,9 g
1,47 g |
20,9 g
1,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,29 SVJ | 2,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,4 g
4,55 g |
17,7 g
4,15 g |
Bílkoviny | 8,85 g | 8,06 g |
Sůl | 0,752 g | 0,685 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů