Semínkovo-ořechový chléb bez mouky

Žaneta Sládková, I feel GOOD

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Semínkovo-ořechový chléb bez mouky

Jestli se zajímáte o zdravou stravu, nebo chcete například hubnout, jistě jste již milionkrát slyšeli a četli doporučení, že máte ze svého jídelníčku vyřadit veškerou bílou mouku a tu pšeničnou především. Pokud jste citliví na lepek, neměli byste jíst ani tu žitnou a bezlepkové směsi na pečivo často také nebývají žádná výhra. Pokud fandíte, tak jako já, stravě s nízkým obsahem sacharidů a naopak navýšeným příjmem tuků, vyhýbáte se pečivu veškerému. No jo, ale na co si pak má člověk namazat například některou z výborných domácích pomazánek a co má stále vymýšlet k snídani, když ani sladké kaše nejsou tím pravým ořechovým? Ano, ořechy a semínka a chléb z nich - tudy vede cesta.

Tento semínkový, je zcela bez mouky. Obsahuje sice trochu vloček, ale množství je to spíše zanedbatelné a je možné je vyloučit zcela. Chleba je velmi sytý, dokážete tedy sníst jen krajíček maximálně dva, což je příznivé také vzhledem k ceně surovin, které nepatří mezi nejlevnější. Jak jsem ale zmiňovala, musíme vzít v potaz, že jeho sytivost (tedy i spotřeba) a také výživová hodnota, jsou někde úplně jinde, než u běžného pečiva. A to díky semínkům a ořechům, které jsou plné skvělých tuků zdravých pro srdce, bílkovin, vlákniny, vitamínů B, vitamínu E a mnoha dalších minerálů a antioxidantů. Většina ořechů a semínek obsahuje více než 60 procent mononenasycených tuků, tedy stejných tuků, jako které jsou v olivovém oleji. Mononenasycené tuky jsou zdravé pro srdce. Některé ořechy a semínka jsou také skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin.Omega-3 mastné kyseliny jsou protizánětlivé a chrání vaše klouby, cévy a mozek.

Vzhledem k tomu, že tukovou složku jídelníčku zastoupí chléb sám o sobě, nemažu si na něj již máslo, ale konzumuji ho především s nějakou zeleninovou nebo třeba nějakou lehkou tvarohovou pomazánkou, obložený čerstvou zeleninou. Případně ho přikusuji k zeleninovému salátu či zeleninové polévce. Každopádně, je to skvělá a chutná alternativa klasického pečiva, kterou můžete využít na bezpočet způsobů.

Uchovávám ho v utěrce na chladnějším místě nebo třeba v lednici, vydrží pak chutný skoro týden.

Postup přípravy

  1. Smíchejte všechna semínka, ořechy a vločky. Přidejte sůl, javorový sirup, kokosový olej a promíchejte. Zalijte vodou a nechte 15 minut odstát.

  2. Až se všechna voda vstřebá, směsí naplňte chlebovou formu, já používám silikonovou cca 20 cm velkou. Pokud nemáte silikonovou, ale třeba plechovou nebo keramickou, vyložte ji pečícím papírem. Směs hodně udusejte a zarovnejte. Pokud by vám připadalo, že se těsto ještě trochu rozpadá, přidejte ještě malinko vody a mokrýma rukama promačkejte, spojte v jednotnou hmotu a uhlaďte. Po té nechte min. 2 hodiny (nebo přes noc) odpočívat.

  3. Pečte při 175 stupních 20 – 30 minut. Opatrně obsah z formy vyklopte, obraťte dnem vzhůru na plech a pečte dalších 30-40 minut dozlatova.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte