
Jednoduchý a sytý salát z konzervovaného tuňáka a batátů. Batáty je možné určitě nahradit třeba dýní a místo majonézy použít například obyčejný řecký jogurt. Celý recept si lze upravit tak, aby vám vyhovoval :-)
- 20m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
tuňák ve vlastní šťávě
|
150 g |
batáty, sladké brambory
|
150 g |
celer řapíkatý
|
2 stonky |
zelená paprika
|
50 g |
červená paprika
|
50 g |
cibule červená
|
25 g |
rajčata cherry
|
50 g |
majonéza
|
1,5 lžic |
cibulka jarní, sečka
|
0,5 hrsti |
hořčice dijonská
|
1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
nakládané kyselé okurky
|
50 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si uvaříme batáty. Oloupané a na kostičky nakrájené batáty dáme do vroucí vody a vaříme zhruba 10 minut, dukud nejsou měkké. Mezitím si na kostičky nakrájíme kyselé okurky, papriky, rajče, červenou cibulku a řapíkatý celer a spolu s rozdrobenými kousky tuňáka dáme do misky. Přidáme majonézu, hořčici a citronovou šťávu, okořeníme solí a pepřem dle chuti a pořádně promícháme. Přidáme zcezené kostičky batátů a nadrobno nakrájenou nať jarní cibulky, ještě jednou promícháme a můžeme podávat.
Makronutrienty
42%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 389 kJ | 2 368 kJ |
Kalorická hodnota | 92,9 kcal | 566 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,46 g
1,94 g |
45,4 g
11,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,746 SVJ | 4,54 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,73 g
0,394 g |
28,8 g
2,4 g |
Bílkoviny | 5,74 g | 35 g |
Sůl | 0,542 g | 3,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů