- 1h
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka kukuřičná
|
200 g |
panela, třtinová šťáva sušená
|
80 g |
vaječný žloutek
|
3 kusy |
mléko rostlinné
|
150 ml |
vanilkový extrakt
|
1 g |
kokosový olej
|
3 lžíce |
vaječný bílek
|
3 kusy |
Náplň | |
jablka
|
1 kg |
arašídové máslo, krém
|
30 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
Na posypání | |
arašídy pražené
|
50 g |
cukr třtinový
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
V míse dobře promícháme 200g kukuřičné mouky, 80g panely (nebo jiného cukru), špetku vanilky, 3 žloutky, 3 lžíce dobrého oleje a cca 150ml rostlinného mléka. Nakonec už zlehka lžicí vmícháme sníh ze 3 bílků. Těsto nalijeme olejem vymazané a moukou vysypané formy na dort.
-
Nakrájíme na plátky přibližně kilo jablek, které podusíme doměkka se třemi lžíce arašídového másla a lžící citronové šťávy. Jablka navrstvíme na těsto a pečeme cca 20minut v troubě.
-
Koláč můžeme posypat arašídy, které na sucho opražíme na pánvi – jakmile začnou zlátnout – přidáme k nim trošku cukru, necháme rozpustit a odstavíme.
Makronutrienty
71%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 624 kJ | 1 345 kJ |
Kalorická hodnota | 149 kcal | 322 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23 g
7,08 g |
49,5 g
15,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,3 SVJ | 4,95 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,46 g
2,31 g |
11,8 g
4,98 g |
Bílkoviny | 3,72 g | 8,03 g |
Sůl | 0,114 g | 0,245 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů