V poslední době jsem si velmi oblíbila ricottu. Používám ji především do slaných pokrmů, např. do pomazánek, ale skvěle se hodí i na sladké použití.
Recept na lowcarb palačinky jsem na JP již dříve dávala, tentokrát jsem však místo tvarohu použila již zmíněnou ricottu a recept jsem ještě trochu upravila. Navíc jsem přidala do těsta i citrónovou kůru, která palačinky krásně provoní.
V tomto pokrmu není nikde žádné přidané sladidlo. Až tedy nakonec na posypání na talíři mám trochu moučkového erythritolu.
- 20m
- 9 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
120 g |
120 g |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
100 ml |
100 ml |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
na smažení 2 lžičky |
2 lžičky |
Náplň | |
250 g |
250 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
nakrájené na malé kousky 10 kusů |
10 kusů |
33% ušlehat 250 g |
250 g |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Všechny ingredience na těsto jsem v misce důkladně rozmixovala a nechala chvíli odstát.
Na menší pánvičce jsem si rozehřála trošičku přepuštěného másla (na každou palačinku asi tak na špičku malé lžičky) a usmažila jsem palačinky na nejmírnějším ohni z obou stran.
Jde to krásně a vůbec se netrhají.
-
Připravila jsem si náplň smícháním uvedených ingrediencí.
Trochu šlehačky jsem si nechala v misce stranou k dozdobení na talíři.
Palačinky jsem podávala s čerstvými jahodami a nasucho opraženými plátky mandlí.
Makronutrienty
16%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 788 kJ | 1 175 kJ |
Kalorická hodnota | 188 kcal | 281 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,28 g
2,6 g |
6,38 g
3,87 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,428 SVJ | 0,638 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,3 g
7,04 g |
22,8 g
10,5 g |
Bílkoviny | 7,27 g | 10,8 g |
Sůl | 0,197 g | 0,293 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů