- 33m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hlíva | |
---|---|
hlíva ústřičná, čerstvá
|
200 g |
olej řepkový
|
1 lžíce |
kmín mletý
|
1 špetka |
tymián čerstvý
|
1 snítka |
česnek stroužky
|
3 kusy |
cibule červená
|
2 kusy |
mrkev
|
2 kusy |
česnek medvědí listy
|
20 g |
sojová omáčka shoyu
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
0,25 lžičky |
mouka rýžová
|
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Pánev, olej, kmín, nadrcené 3 stroužky česneku, tymián. Pustíme plameňáka. Až se kmín provoní a česnek pustí silice přidáme cibuli. Já dnes 2 větší červené a restujeme.
-
Asi po 4 minutách k cibuli přidáme mrkev nakrájenou na julienne, tedy na takový jemný pásečky. Restujeme obé pohromadě takové 4 minuty.
Pak přidáme hlívu. Z té použijeme jen klobouky a nožičky kousek od klobouku. Ty tužší nožky nechte na guláš, nebo polívku, nebo upéct, ale na rychlo přípravu se moc nehodí.
-
Restujeme takových 6 minut, přidáme světlou sojovku, čerstvý pepř, nasypeme trochu medvědího česneku.
Někdy je dobré u restování lehounce podlévat vodou, zrychlí to procesy a kdo chce, vytvoří si i omáčku, kterou pak zahustí třeba rýžovou moukou.
Makronutrienty
61%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 300 kJ | 914 kJ |
Kalorická hodnota | 71,6 kcal | 218 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,6 g
2,68 g |
26,2 g
8,17 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,86 SVJ | 2,62 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,61 g
0,141 g |
11 g
0,431 g |
Bílkoviny | 1,89 g | 5,75 g |
Sůl | 0,111 g | 0,338 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů