Také máte doma bohatou úrodu domácích rajčat? Tak to si určitě udělejte tuto skvělou polévku.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
rajčata
|
500 g |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
2 kusy |
vývar zeleninový domácí
|
1 hrnek |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
olivový olej
|
1 lžíce |
bazalka čerstvá
|
1 hrst |
cukr třtinový
|
1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
Krutony | |
chléb tmavý
|
100 g |
olivový olej
|
1 lžíce |
droždí lahůdkové sušené, tebi
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Rajčata omyjte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsičky. Rajčata a cibuli (+oloupaný česnek) přendejte na plech vyložený pečícím papírem, pořádně zakápněte olivovym olejem, osolte a opepřete. Pečte na 220 °C asi 30-35 minut. Průběžně kontrolujte, at rajčata nespalite.
-
Upečená rajčata přendejte do hrnce, přidejte hrnek vývaru a na mírném plameni vařte cca 10 minut. Poté přidejte asi menši hrst čerstvé bazalky nebo v ruce promněte velkou špetku sušené a tyčovým mixérem rozmixujte najemno. Dochuťte cukrem a citronovou šťávou (popřípadě ještě solí a pepřem).
-
Mezi tim, co se vaří polévka, si udělejte krutonky. Ja je udělala ze staršího žitného kváskového chleba. Chleba jsem nakrájela na kostičky. Pokapala olivovym olejem a posypala lahůdkovým droždím. Promíchala v zapékací misce, aby se vse spojilo. Krutony jsem dokřupava pekla v troubě na gril. Můžete podávat. Dobrou chuť!
Makronutrienty
69%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 296 kJ | 1 459 kJ |
Kalorická hodnota | 70,7 kcal | 349 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,94 g
2,31 g |
49 g
11,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,994 SVJ | 4,9 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,61 g
0,372 g |
12,9 g
1,84 g |
Bílkoviny | 1,89 g | 9,32 g |
Sůl | 0,939 g | 4,63 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů