Pohanka s mákem a jablkem

Fajne Jidlo

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Pohanka s mákem a jablkem

Rychlé a kvalitní jídlo pro lidi, kteří chtějí bezlepkovou a na vápník bohatou snídani. Tento recept všechna jmenovaná kritéria splňuje.

Postup přípravy

  1. Přes noc namočíme pohanku, kterou ráno opláchneme, přidáme do ní nastrouhané jablko a 3 lžíce mletého máku. Pokud je jablko kyselejší můžeme dosladit např. agávovým sirupem. Vše promícháme a necháme si chutnat.

  2. Pohanka je významným zdrojem bioflavonoidu rutinu (6,5 mg/100 g), dříve označovaného jako vitamin P. Rutin je látka důležitá pro zdraví cév, proto se uplatňuje v prevenci onemocnění srdce a cév. Dále rutin brání znehodnocení vitaminu C a zvyšuje jeho účinnost, pomáhá při krvácení dásní, zvyšuje obranyschopnost, napomáhá snižovat krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pravděpodobně má řadu dalších, pro zdraví prospěšných, funkcí. Doporučená denní dávka rutinu se pohybuje mezi 20-60 mg u dětí a 60-100 mg u dospělých.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte