Oblíbená a rychlá houbová pochoutka, do které chuť vajec dodává vulkanická černá sůl.
- 10m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Smaženice | |
---|---|
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 g |
1 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na středním plameni rozehřejeme olej, zesklovatíme na něm na drobno nakrájenou cibulku, přidáme houby a dusíme (můžeme podlít trochou vody) pod pokličkou za občasného míchání, dokud nejsou houby měkké (cca 5 min.). Tofu pečlivě rozmačkáme vidličkou a zamícháme k houbám. Chceme-li řidší konzistenci, přidáme trochu vody.
-
Přidáme lžíci sojové omáčky, kmín, kurkumu, pepř a sůl podle chuti. Poté vsypeme lahůdkové droždí nebo černou sůl (v tom případě to nepřeháníme s obyčejnou solí), pečlivě promícháme, aby se spojily všechny chutě, odstavíme z ohně a nakonec zamícháme petržel či jiné bylinky. Podáváme s opečeným chlebem.
-
Lahůdkové droždí i černá sůl v jídle velmi věrně vytváří vajíčkovou chuť. Černá sůl však vytvoří i typické "aroma", takže je jídlo po vejcích i cítit.
Makronutrienty
23%
32%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 412 kJ | 1 106 kJ |
Kalorická hodnota | 98,5 kcal | 264 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,84 g
1,1 g |
13 g
2,96 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,484 SVJ | 1,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,28 g
0,726 g |
24,9 g
1,95 g |
Bílkoviny | 6,76 g | 18,1 g |
Sůl | 0,337 g | 0,905 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů