
Plnená paprika je ideálnym receptom na nedeľný obed. Musím sa priznať, že som ju už vážne dlho nejedla či nevarila, o to viac sme si dnes doma na nej pochutili, lebo vyšla na výbornú.
Keďže milujem kari, tak sa láska k tomuto jedlu odrzkadlila aj pri takej klasike, akou je práve plnená paprika alebo fantázii sa pri jej plnení medze nekladú.
Ochutnajte, a predsvedčte sa aj vy, v čase uverejnenia tohto receptu na blogu, sa tešil naozaj veľkej obľube. Oproti pôvodnému receptu som tentokrát ryžové guľky nepiekla, len som ich po vychladnutí ryže jednoducho “vygúľala”.
- 1h
- 2 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Papriky | |
---|---|
paprika bílá
|
2 kusy |
hladká mouka špaldová celozrnná
|
5 lžic |
olej řepkový
|
1 lžíce |
rajský protlak
|
250 g |
rajčata sterilovaná
|
250 g |
voda
|
2 litry |
pepř černý celý
|
5 kuliček |
cukr kokosový
|
5 g |
bobkový list celý sušený
|
2 listy |
sůl
|
1 lžička |
Náplň | |
čočka zelená
|
250 g |
dlouhozrnná rýže pololoupaná Lagris
|
1 hrnek |
kořenicí směs kari, jemné
|
2 lžíce |
paprika pálivá mletá
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 lžička |
droždí lahůdkové sušené, tebi
|
1,5 lžiček |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
estragon
|
1 snítka |
čerstvá máta
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Z 5PL špaldovej múky a primeraného množstva oleja si spravíme zásmažku.
Po spenení zásmažky zalejeme 2l vody.
Ďalej do hrnca vlejeme 250g lúpaných paradajok a 250g paradajkového pretlaku.
Na dochutenie pridáme 5 guličiek čierneho korenia, 1/2 kocky kokosového cukru, 2 bobkové listy a 2ČL soli.
Počkáme, kým omáčka zovrie.
Po jej zovretí začneme pridávať plnené papriky.
-
Uvarenú ryžu a šošovicu zmiešame s 2PL kari korenia, 1ČL kayenskej papriky, 1ČL mletého čierneho korenia, 1,5 lahôdkového droždia a pridáme nasekanú petržlenovú vňaťku.
Plníme len časťou zmesi, pretože nejaká časť nám musí ostať i na tvorbu guliek.
Môžeme začať plniť :)
-
Do ryžovo-šošovicovej zmesi primiešame petržlenovú vňať, čerstvý estragon a mätu.
Časť guliek som robila spolu s bielym sezamom :)
Guľky som piekla v rúre 25 minút pri teplote 200°C.
Makronutrienty
79%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 309 kJ | 5 068 kJ |
Kalorická hodnota | 73,7 kcal | 1 211 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,4 g
0,453 g |
236 g
7,44 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,44 SVJ | 23,6 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,823 g
0,085 g |
13,5 g
1,4 g |
Bílkoviny | 2,97 g | 48,7 g |
Sůl | 0,275 g | 4,51 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů