Perník z kokosové mouky s čokoládovou polevou

Kateřina Gallinová

Perník z kokosové mouky s čokoládovou polevou

Víte, kdy vznikají asi nejlepší recepty? Když máte něco konkrétního na mysli, ale zrovna se doma nenacházejí všechny potřebné suroviny. A tak přijde na řadu improvizace. Byla jsem s dětmi na návštěvě u mojí mamky a že mají chuť na něco sladkého, nejvíc prý na perník. Jeden ozkoušený už jsem v repertoáru měla. Nicméně chybělo mi do něj to hlavní, mleté oříšky. Našla jsem ale dostatek kokosové mouky.

Postup přípravy

  1. Vyklepejte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh.

  2. Kokosovou mouku promíchejte s kakaovým práškem, perníkovým kořením a jedlou sodou.

  3. Žloutky se sladidlem našlehejte do pěny a postupně do nich zašlehejte rozpuštěné vlažné (zchladlé) máslo.

  4. Do žloutkové pěny po částech opatrně vmíchávejte střídavě bílkový sníh a moučnou směs, aby těsto zůstalo co nejvíce nadýchané.

  5. Hotové těsto nalijte do menšího pekáčku nebo koláčové formy o průměru 26 cm vyložené pomaštěným pečicím papírem a pečte při 160 °C přibližně 30 minut. Zapíchnutím špejle vyzkoušejte, zda už je perník upečený. Těsto se nebude na špejli lepit.

  6. Při mírném výkonu plotýnky nebo v hrnečku mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu s máslem a polijte s ní vlažný perník.

  7. Polevu ihned posypejte strouhaným kokosem či mletými oříšky a perník uložte do chladu, aby poleva ztuhla.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte