- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
500 g |
mléko rostlinné
|
250 ml |
olej řepkový
|
80 ml |
cukr třtinový
|
30 g |
droždí kostka
|
0,5 kusu |
citrón
|
1 kus |
sůl
|
1 lžička |
Na posypání | |
rybíz červený
|
750 g |
Drobenka | |
hrubá mouka pšeničná
|
100 g |
olej řepkový
|
40 ml |
cukr třtinový
|
40 g |
Postup přípravy
-
V míse rozetřeme droždí s cukrem, polovinou vlažného pohankového mléka a moukou na řidší těstíčko a necháme kynout. Pak přidáme prosátou mouku se solí, citrónovou kůru, olej a vlažné mléko. Dobře vypracujeme těsto a necháme na teple asi půl hodiny kynout. Na pomaštěný plech roztáhneme těsto v tenké vrstvě prsty omočenými ve studené vodě, posypeme stejnoměrně ovocem a necháme chvíli ještě kynout.
-
Nyní si připravíme drobenku. Hrubou mouku smícháme s cukrem a přilijeme olej. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné "žmolky" - drobenka.
Takto připravenou drobenku posypeme na koláč a dáme péct do předehřáté trouby na 200°C a pečeme 30–35 minut.
Makronutrienty
66%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 081 kJ | 1 683 kJ |
Kalorická hodnota | 258 kcal | 402 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,7 g
4,7 g |
52,4 g
7,32 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,37 SVJ | 5,24 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,2 g
0,61 g |
20,6 g
0,949 g |
Bílkoviny | 4,28 g | 6,67 g |
Sůl | 0,338 g | 0,527 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů