- 1h
- 15 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto: | |
---|---|
cukr moučka
|
100 g |
vaječný žloutek
|
2 kusy |
cukr vanilkový
|
20 g |
máslo čerstvé
|
150 g |
hladká mouka pšeničná
|
300 g |
Na ozdobu: | |
ostružiny
|
200 g |
jahody
|
10 kusů |
Na krém: | |
ostružiny
|
200 g |
tvaroh měkký polotučný
|
250 g |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
cukr moučka
|
50 g |
ztužovač šlehačky
|
25 g |
Postup přípravy
-
Suroviny na těsto zpracovat a dát na 2 hodiny do lednice.
Pak vyválet na 2 mm silný plát a formičkami na lodičky vykrájet oválky. Vykrojené těsto vložit do formiček a dno popíchat vidličkou. Upéct v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Po vychladnutí polít vnitřek lodiček čokoládovou polevou, aby nezvlhly od krému. Po ztuhnutí naplnit krémem a ozdobit ovocem.
-
Krém:
Ostružiny svaříme s troškou vody. Pak přes síto propasírujeme, aby se odstranily zrníčka. Pokud je vody v ostružinách příliš, necháme ji vydusit, aby ostružiny měli konzistenci marmelády. Necháme pořádně vystydnout.
Šlehačku a mascarpone ušleháme s oběma ztužovači do hladkého krému. Potom přišleháme tvaroh a ostružiny. Přisladíme podle chuti.
Makronutrienty
55%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 040 kJ | 1 446 kJ |
Kalorická hodnota | 249 kcal | 346 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,5 g
9,81 g |
34 g
13,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,45 SVJ | 3,4 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,5 g
9,64 g |
21,5 g
13,4 g |
Bílkoviny | 4,19 g | 5,82 g |
Sůl | 0,034 g | 0,048 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů