Musaka

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Musaka

Musaka je prostě skvost. Nejprve jsem se bála spojení zeleniny se skořicí, ale výsledek mne naprosto ohromil. Výborná je v den pečení, ještě lepší druhý den, když se vše rozleží. Přirovnala bych jí nejvíc asi k lasagním, ale místo těstovin jsou brambory. Vyzkoušejte sami, zda vám bude chutnat, já už se teď těším, až si já udělám znovu. Recept jsem si půjčila od pana Cuketky a trochu upravila podle dalších receptů.

Postup přípravy

  1. Lilek nakrájíme na asi 1 cm kolečka, naskládáme na plech vyložený papírovými utěrkami, nasolíme a necháme vypotit nejprve z jedné strany. Poté otočíme, opět osolíme a necháme vypotit druhou stranu.

  2. Vyplakaný lilek osušíme od vypocené vody a na olivovém oleji z obou stran osmažíme. Pozor, lilek do sebe hodně nasává tuk, takže když do sebe nasaje množství, které bylo na pánvi, další nepřidáváme, smažime jen opatrně, aby měl "průsvitnou" barvu, po usmažení dáme na papírové utěrky odkapat.

  3. Osmahneme cibuli, přidáme mleté maso a strouhaný česnek. Když se maso zatáhne, osolíme, opepříme, podlijeme vínem, přidáme rajčata, trochu osladíme a dáme podusit na 35 minut, občas promícháme.

  4. Brambory oloupeme, nakrájíme na 1 cm plátky, povařtíme 5 minut v osolené vodě, scedíme a nechíme pořádně okapat. Poté je osmažíme na olivovém oleji dozlatova - při smažení zlehka z jedné strany poprašíme skořicí, z pánve skládáme rovnou do zapékací nádoby

  5. Bešamel - z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem nebo vývarem a za stálého míchání vyšleháme metličkou na hladkou kaši, do které přidáme kysanou smetanu, lehce osolíme a provařtíme 10-15 minut, pokud by byl bešamel moc hustý, přidáme ještě trochu vývaru. Místo vývaru lze použít mléko.

  6. Do zapékací misky postupně dáváme vrstvy - na dno misky dáme nejprve brambory, pak lilek, část masové směsi, bešamel -vrstvení opakujeme dokud nespotřebujeme všechny suroviny - končit bychom měli červenou směsí s bešamelem navrchu.

  7. Pečte na 180°C asi 30 minut - až bešamel lehce zezlátne.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte