- 4h:15m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vejce slepičí střední, m
|
4 kusy |
cukr krystal
|
100 g |
řepkový olej
|
200 ml |
hladká mouka pšeničná celozrnná
|
300 g |
cukr vanilkový
|
1 kus |
soda jedlá
|
2 lžičky |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
sůl
|
1 špetka |
ořechy vlašské
|
100 g |
mrkev
|
3 kusy |
Poleva | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
1 kus |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
cukr moučka
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
V míse vyšlehejte do pěny vejce s cukrem a vanilkou. Poté přimíchejte olej. Zvlášť v druhé míse smíchejte mouku se sodou, práškem do pečiva, špetkou soli a ořechy. Tuto sypkou směs postupně vmíchejte do vaječné směsi. Nakonec opatrně přimíchejte nastrouhanou mrkev. Těsto vylijte do vymazané formy a pečte na 180 °C cca 1 hodinu. Dort při pečení kontrolujte, ke konci můžete i trochu stáhnout teplotu.
-
Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky a poté opatrně přišlehejte mascarpone a oslaďte. Mascarpone vmíchejte opravdu pořádně, můžete i šlehat, a pozor, ať vám nezůstanou velké kousky. Krém namažte na vychlazený korpus a ozdobte kakaem
Makronutrienty
36%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 837 kJ | 3 958 kJ |
Kalorická hodnota | 439 kcal | 946 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,9 g
9,76 g |
51,5 g
21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,39 SVJ | 5,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
37,5 g
8,1 g |
80,8 g
17,4 g |
Bílkoviny | 5,63 g | 12,1 g |
Sůl | 0,586 g | 1,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů