Vege nebo nevege? Obě verze máme rádi, vege koláčky jdou samozřejmě vytvořit i v nevege formě....
Chřestu si máme užít max. do třešní, to je v kondici a jeho chuť je nejlepší. Kupujte vždy co možná nejčerstvější a důkladně prohlížejte svazečky a hlavičky výhonků, které mohou skrývat plíseň nebo být seschlé stářím. Je i velmi zdravý, pročistí Vaše ledviny – má vysoký obsah draslíku (poznáte posléze i senzoricky….), je velmi dietní, obsahuje vitamín C, B i A…. Velmi vhodný i pro diabetiky.
Veganské slané koláčky, měly velký úspěch na letošním Apetit pikniku při mém dietním workshopu. Náplně můžete podle libosti vylepšovat bylinkami, grilovanou zeleninou, pro masožravce kousky lososa apod.
- 1h
- 15 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mouka rýžová z černé rýže
|
150 g |
škrob rýžový
|
100 g |
sůl
|
1 lžička |
tymián sušený
|
0,5 lžičky |
muškátový ořech mletý
|
1 špetka |
záměnná směs za vejce, náhražka vajec
|
20 g |
psylium
|
1 lžíce |
voda vlažná
|
50 ml |
rostlinná smetana
|
200 g |
tuk pokrmový 100%
bezmléčný
|
50 g |
Náplň | |
sojová alternativa smetany
|
200 g |
tofu jemné silken, hedvábné
|
349 g |
kořenicí směs kari, jemné
|
0,5 lžičky |
kurkuma mletá
|
0,5 lžičky |
tymián sušený
|
1 lžička |
sůl
|
1 lžička |
pepř bílý mletý
|
1 špetka |
olej řepkový
|
2 lžíce |
česnek stroužky
|
1 kus |
chřest zelený
vařit 5 minut a zchladit
|
9 kusů |
Postup přípravy
-
Na náplň si ponorným mixérem vymixujeme sójovou zakysanou smetanu se silken toffu a kořením v hladkou hmotu. Odložíme do lednice. Psyllium a Vegavajo rozmícháme společně ve vodě a necháme stát na lince.
-
V míse si smícháme mouky s kořením, solí. Přidáme gel, který nám vznikl nabobtnáním vláknin, přilijeme rýžovou smetanu a přidáme nastrouhaný studený tuk. Rukou vymícháme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout. Na olivovém oleji zpěníme česnek a přidáme na kousky posekaný vařený chřest a jen krátce promícháme.
-
Troubu předehřejeme na 175°C. Z těsta vytvoříme asi 15 kuliček, které obalíme ve zbývajícím škrobu a tvarujeme do formiček tartarelky s vyšším okrajem. Těsto propícháme vidličkou a necháme krátce - cca 10 minut zapéct. Pokud se těsto při pečení začne nafukovat, propíchneme ho opět vidličkou.
-
Předpečené tartarelky plníme sójovou směsí a poklademe chřestem s česnekem. Dopečeme cca 20 minut. Necháme vychladnout na mřížce a jíme mírně teplé nebo studené.
Makronutrienty
54%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 810 kJ | 725 kJ |
Kalorická hodnota | 194 kcal | 173 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,1 g
1,25 g |
16,2 g
1,12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,81 SVJ | 1,62 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,2 g
1,81 g |
10,9 g
1,62 g |
Bílkoviny | 3,37 g | 3,02 g |
Sůl | 1,45 g | 1,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů