- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
maková mouka
|
60 g |
mandlová mouka
|
80 g |
vejce slepičí střední, m
|
5 kusů |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
2 lžičky |
sůl
|
1 špetka |
bílý jogurt řeckého typu
|
2 lžíce |
xylitol
|
50 g |
Krém | |
tvaroh měkký, vanička
|
250 g |
zakysaná smetana
|
2 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
250 g |
citrónová kůra
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
xylitol
|
30 g |
Poleva | |
čokoláda hořká, 90%
|
50 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
50 g |
máslo čerstvé
|
35 g |
xylitol
|
10 g |
Postup přípravy
-
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme se sladidlem. Vmícháme jogurt a mouky smíchané s práškem do pečiva. Nakonec zlehka ručně vmícháme sníh z bílků.
-
Těsto nalijeme do máslem vymazané dortové formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 20 minut na 180 stupňů. Nebo podle typu trouby.
-
Vychladlý korpus přeřízneme a natřeme polovinou krému. Přiklopíme a natřeme zbytkem krému.
-
Nakonec natřeme čokoládovou polevou. Hotový dort dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc.
-
Krém: smetanu ke šlehání vyšleháme. Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, sladidlem, citrónovou kůrou a šťávou. Zlehka vmícháme šlehačku.
-
Poleva: do rendlíku nalijeme smetanu, přidáme nalámanou čokoládu, sladidlo a máslo. Vše rozehřejeme ve vodní lázni.
Makronutrienty
30%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 114 kJ | 1 778 kJ |
Kalorická hodnota | 266 kcal | 425 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,8 g
2,45 g |
20,4 g
3,91 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,28 SVJ | 2,04 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,8 g
9,42 g |
34,8 g
15 g |
Bílkoviny | 8,36 g | 13,3 g |
Sůl | 0,349 g | 0,556 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů