
Mák je nejlepším zdrojem vápníku, navíc ho miluju:). A koláč v nízkosacharidové (lowcarb) verzi je zdravý - občas!
Inspirace u Ivušky Holečkové, děkuji:)
- 30m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mandlová mouka
|
80 g |
mouka kokosová
|
30 g |
máslo čerstvé
|
50 g |
žloutky
|
1 kus |
xylitol
|
1 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
Maková náplň | |
mák mletý
|
100 g |
mléko plnotučné
|
200 ml |
xylitol
|
1 lžička |
skořice mletá
|
1 lžička |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžička |
rybíz černý
|
20 g |
vaječný bílek
ušlehat na sníh
|
1 kus |
mandle blanšírované
|
10 kusů |
Postup přípravy
-
Nejprve si povaříme mák v mléce, ochutíme a necháme schladnout.
Vmícháme sníh z bílku.
-
Vymícháme si těsto, natlačíme do vymazané formy 20 cm.
Rozetřeme makovou náplň, dáme péct na 200°C/10 minut.
Ozdobíme mandlemi a vrátíme do trouby, pečeme asi 5 minut a vypneme.
-
Krájíme až rozleželý, servírujeme nejlépe se zakysanou smetanou:)
Makronutrienty
30%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 421 kJ | 1 008 kJ |
Kalorická hodnota | 340 kcal | 241 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,1 g
1,79 g |
11,4 g
1,27 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,61 SVJ | 1,14 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,8 g
7,67 g |
19 g
5,44 g |
Bílkoviny | 10,9 g | 7,76 g |
Sůl | 0,445 g | 0,316 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů