Kynutý koláč se šmakounem, hruškovými a švestkovými povidly

Na vlně chuti

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Kynutý koláč se šmakounem, hruškovými a švestkovými povidly

Tuto verzi koláče ocení maminky či lidé, kteří nemohou mléčné výrobky, kdy přidáním Šmakouna docílíme chuti, která je podobná tvarohu.

Postup přípravy

  1. Ohřejeme si 150ml mandlového mléka, já ohřívám v rendlíku, do ohřátého mléka rozdrolíme droždí, přidáme 1 lžíci špaldové mouky T1050 a 1 lžíci panely či cukru, zamícháme metličkou, necháme na teplejším místě překryté utěrkou, nechávám kolem 5 minut.

  2. Připravíme si ostatní suroviny, odvážíme do mísy mouku, nastrouháme a rozmixujeme jablečné pyré, nameleme si ovesné vločky na prach, připravíme si tuky, skořici, sůl, panelu či jiné sladidlo, já si ráda vše předem připravím do malých mističek a následně již jen přidávám postupně do robota, mám tak jistotu, že na nic nezapomenu když kolem poletuje to naše malé štěstí.

  3. Jablečné pyré vložíme do hnětací mísy společně s cukrem a tukem, necháme hníst, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme lžičku skořice, namleté ovesné vločky, mouku, špetku soli, dle konzistence případně přilijeme rostlinné mléko, mělo by stačit maximálně 50ml. Já dávala na celkové množství těsta při zadělávání 200ml, ale musela jsem následně více podsypat při válení těsta.

  4. Těsto necháme v robotu hníst přibližně 15 minut. Po důkladném propracování těsta necháme těsto přibližně hodinu kynout. Těsto bude z počátku lenivé, ale pak vyběhne a zvýší svůj objem až 4x, určitě vezměte velkou mísu.

  5. Během kynutí těsta si připravíme náplň, přírodního Šmakouna nastrouháme najemno a rozmixujeme tyčovým mixérem společně s medem, vanilkou a postupně přiléváme rostlinné mléko, nesmíme příliš naředit, mléko pečením konzistenci naředí, případně můžeme přidat dle konzistence místo mandlového mléka rýžovou smetanu soyatoo, konzistence krému je dobrá hutnější nikoliv tekoucí.

  6. Když máme těsto nakynuté, většinou zkouším prstem, kdy těsto stlačím a pokud se těsto prudce nevrací, ihned s ním pracuji, zde stačila 1 hodina kynutí, záleží na pokojové teplotě a celé řadě dalších faktorů.

    Nakynuté těsto přendáme na nepřilnavou podložku, vyválíme si těsto na koláč, neděláme koláče tenké, těsto by se rozmáčelo, v případě, že se nám s těstem bude hůře pracovat, zapracujeme do těsta ještě mouku. Můžeme dělat i menší koláčky, to už nechám na každém.

  7. Připravené koláče ozdobíme dle vlastní představivosti, já nejdřív potřela koláč celý směsí šmakouna a následně jsem dozdobila jablečnými a švestkovými povidly, ozdobila mandlemi, případně rozinkami, ty mi malý vydloubal

  8. Koláč potřeme Českým Ghíčkem, případně rozkvrdlaným žloutkem. Koláč vložíme do rozehřáté trouby, pečeme dozlatova na 180-200°C.

  9. Těsto na koláč vyjde přibližně na 3 koláče o průměru 27 cm

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte