
Moravské koláče sice dají trochu více práce, ale rozhodně stojí za to. Koláče obsahují celozrnnou mouku. Nebojte se, že budou druhý den tvrdé. Tyto koláče budou vláčné i následující dny - pokud nějaké zbydou. Trik je v tom, že necháte celozrnnou mouku před přípravou těsta namočit ve vlažné vodě, aby pěkně nasála vlhkost. Na ozdobu můžete použít různé ovoce, já použila borůvky. Koláče jsou z kvalitních základních surovin. Dobrou chuť :)
- 1h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná
|
80 g |
voda vlažná
|
100 ml |
hladká mouka špaldová
|
150 g |
mléko polotučné
|
70 ml |
droždí kostka
|
35 g |
máslo přepuštěné, ghí
lze použít i rozpuštěné máslo
|
50 g |
cukr třtinový
|
40 g |
vaječný žloutek
|
1 kus |
sůl
|
1 špetka |
Tvarohová náplň | |
tvaroh v kostce
|
250 g |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
cukr třtinový
|
30 g |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
vaječný bílek
|
1 kus |
Povidlová náplň | |
povidla švestková
|
150 g |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
Drobenka | |
máslo čerstvé
|
25 g |
ořechy vlašské mleté
|
10 g |
hladká mouka špaldová
|
30 g |
skořice
|
0,5 lžičky |
Ovoce na ozdobu | |
mražené borůvky
|
150 g |
Na potření koláčů před pečením | |
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
1 lžíce |
Na potření koláčů po upečení | |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
máslo čerstvé
|
25 g |
cukr krystal
|
10 g |
Postup přípravy
-
Těsto - nejprve smíchejte celozrnnou moku s vlažnou vodou (cca 30st.C), aby celozrnná mouka nasála vlhkost a nechte stranou v hrnečku. Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek.
-
Do mísy robotu dejte zbývající suroviny na těsto včetně ghí (popř. zchladlého rozpuštěného másla) a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přidejte namočenou celozrnnou mouku a hněťte těsto na střední otáčky dokud nevznikne hladké lesklé a pružné těsto (cca 10 minut). Robot občas zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Každá mouka je trochu jiná - pokud je vzniklé těsto příliš tuhé, přidejte trochu vlažného mléka. Pokud je těsto naopak řídké, přidejte trochu hladké špaldové mouky. Po dohnětení těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout . Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
-
Nechte těsto kynout a připravte si tvarohovou náplň a drobenku.
-
Těsto po vykynutí rozdělte na 16ks, každý kousek rozmáčkněte na placičku, do středu dejte tvarohovou náplň, kterou zabalíte do těsta, vytvoříte kuličku a dáte v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem spojem nahoru.
-
Do kuliček udělejte prstem nebo malou skleničkou důlky. V hrnečku vyšlehejte 1vejce s 1PL mléka a potřete. okraje koláčů. Lžicí nebo zdobícím sáčkem naneste do důlků trochu povidel, ozdobte ovocem (borůvkami) a drobenkou. Koláče nechte na plechu pod potravinářskou folií ještě cca 20 minut kynout a dejte do trouby.
-
Pečte při 180 st.C po dobu cca 40minut. Teplotu a dobu pečení přizpůsobte konkrétním podmínkám. Hotové koláče potřeme rozpuštěným máslem s rumem a cukrem.
-
Příliš nesladím, přidejte případně cukr dle svých zvyklostí.
Makronutrienty
64%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 948 kJ | 829 kJ |
Kalorická hodnota | 227 kcal | 198 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,9 g
9,95 g |
25,3 g
8,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,89 SVJ | 2,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,64 g
4,89 g |
7,55 g
4,27 g |
Bílkoviny | 7,44 g | 6,5 g |
Sůl | 0,148 g | 0,129 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů