
Lákavé lowcarb buchty, moc se autorce Eli Rutteové povedly!
"Těsto mi přišlo tak skvělé, jak jen bez normální mouky a cukru může být"...praví autorka :), děkujeme!
- 2h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mouka kokosová
|
130 g |
mouka lněná
|
50 g |
psylium
pomleté na polovinu objemu např. v elektrickém mlýnku na kávu
|
20 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
12 g |
erythritol, sukrin
|
60 g |
vláknina inulin
není nutný, je to navíc krmivo pro droždí
|
15 g |
vajíčka
|
5 kusů |
vaječný bílek
|
1 kus |
ocet jablečný
|
25 ml |
kokosový olej
|
40 g |
droždí sušené
|
8 g |
vláknina inulin
nebo cukru (aktivace droždí)
|
5 g |
voda vlažná
|
260 ml |
sůl
|
3 g |
vaječný žloutek
na potření
|
1 kus |
Náplň maková | |
mák mletý
|
120 g |
vajíčka
|
1 kus |
lučina
|
70 g |
smetana na vaření
|
100 g |
erythritol, sukrin
|
40 g |
skořice mletá
|
1 lžička |
citrónová kůra
|
1 lžička |
hřebíček mletý
|
1 g |
sůl
|
1 g |
aroma do potravin, rum
|
1 ml |
Postup přípravy
-
Vše na náplň jsem smíchala za pokojové teploty.
Smíchala jsem droždí, 5 g inulinu, sůl a vodu. Nechala jsem 10 minut stát.
Mezitím jsem smíchala sypké a dobře je promíchala šlehačem.
Přidala jsem vejce, kokosový olej a ocet a drožďovou směs.
Šlehačem jsem těsto rychle promísila. Během půl minuty až minuty mouky absorbují vodu a těsto houstne, pak jsem ho už jen chvíli míchala stěrkou.
-
Půlku těsta jsem rozválela na tloušťku cca 8 mm. Druhá polovina může čekat ve folii v lednici, aby zatím nekynula. Později jsem ji zpracovala stejně jako tu první.
Těsto se moc netrhalo ani nelepilo na ruce, ale klasická technika balení buchet (rohy přehnout přes náplň na střed) jako z lepek obsahujícího asi nebude fungovat.
Já těsto rozkrájela na obdélníky (8 z 1/2 těsta), jednu dlaň jsem použila jako kalíšek, na tuto dlaň jsem dala těsto, do prohlubně jsem dala vrchovatou lžíci náplně, a pak jsem opatrně okolní těsto přehýbala přes náplň a spojovala hrany, ty jsem zahlazovala ploškou nehtu. Asi existuje lepší technika (z těsta čtverce nebo kolečka nebo méně náplně), ubalení 1 buchty mi trvalo minimálně 2 minuty.
-
Když mi nevyšla náplň, ze zbytku těsta jsem srolovala skořicové šneky, tvarovaly se mnohem snáz.
Buchty jsem naskládala na vymaštěný plech. Určitě je lze pomastit celé, aby se po upečení od sebe daly odtrhnout.
Dala jsem kynout do trouby na 1 hodinu na 100°C bez horkovzduchu s nádobou s horkou vodou na dně trouby.
-
Potřela jsem buchty žloutkem a dala péct na 180°C 30 minut. Horkovzduch po 28 min byl tmavý povrch a vyndavala jsem, doporučuji horní spodní ohřev 30-40 minut.
Těsto mi přišlo tak skvělé, jak jen bez normální mouky a cukru může být.
Makronutrienty
31%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 821 kJ | 691 kJ |
Kalorická hodnota | 196 kcal | 165 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,4 g
1,96 g |
8,73 g
1,65 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,04 SVJ | 0,873 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,4 g
6,21 g |
11,3 g
5,24 g |
Bílkoviny | 9,3 g | 7,83 g |
Sůl | 0,748 g | 0,63 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů