KUŘE ADOBO, ANEB JAK NA GENIÁLNÍ KUS ŽVANCE BEZ ŠPETKY KUCHAŘSKÉHO UMU

Nuselská kuchta

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

KUŘE ADOBO, ANEB JAK NA GENIÁLNÍ KUS ŽVANCE BEZ ŠPETKY KUCHAŘSKÉHO UMU

Jednoznačně bych ho zařadila do kategorie "comfort foods", přičemž je ale směšně snadné a skóre úsilí vs. výsledek promlouvá jasně. Vy neuděláte skoro nic, jen zapnete sporák a posléze gril, uvaříte rýži a máte ho tam! Takže neotálejte, nezahálejte a tuhle filipínskou delikatesu rozhodně vyzkoušejte!

"Adobo" znamená úpravu v octovo-sojovém sosu s přídavkem dvou zásadních koření, a tím je pepř a bobkový list. A to je v zásadě vše. Není to skvělé??! Zatímco pro drtivou většinu ostatních asijských pokrmů potřebujete sehnat div ne ďáblovo lejno, tady si vystačíte s ingrediencemi, které seženete v každém obchodě! Osobně si slibuju trochu do filipínské kuchyně nahlédnout alespoň přes strejdu všeználka googla a poznat tak víc, než je Adobo a banánový kečup. Přijde mi nespravedlivé, aby ostatní asijské kuchyně slízly všechnu smetanu a ta filipínská zůstávala takhle hnusně opomíjená. Soudě podle tohohle jídla jsou vyhlídky slibné.

Postup přípravy

  1. V hrnci, do kterého se vejde všechno kuře v jedné vrstvě, smíchejte sojovou omáčku, ocet, cukr. Až se cukr rozpustí, ochutnejte a případně dolaďte podle svých preferencí octem, sojovkou, příp. cukrem. Přidejte koření a vložte omyté kuře. Nechte marinovat nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin.

  2. Postavte hrnec na plotnu, přiveďte obsah k varu, stáhněte teplotu a pomalu vařte, skoro táhněte jako vývar, dokud není maso měkké.

  3. Zapněte gril, vyjměte maso z hrnce, vyskládejte ho na plech vystlaný alobalem a z obou stran ho pěkně ošlehněte pod grilem, zejména pak kůžičku. Je to fofr, ale pokud to stihnete, můžete v průběhu potřít trochou sosu. Pokud nemáte gril, můžete pečlivě osušené maso naprudko orestovat na pánvi. Dejte si ale bacha, strašidelně to prská.

  4. Mezitím zredukujte sosík. Nechte ho na plotně pořádně a divoce bublat, až se zredukuje do sirupovité konzistence, nicméně tenhle krok je už o osobní preferenci. Pokud nejste fanda omáček, můžete ji nechat vysmahnout skoro úplně, nakonec vrátit ogrilované maso a nechat ho obalit v té krásně lepkavé, lesklé hmotě, která se na dně hrnce utvoří.

  5. Nechci panikařit, ale mám pocit, že prsty si budete s žalostivým hýkáním olizovat ještě ze spaní! U nás minimálně probíhalo potěšené hýkání, když jsem dceři oznámila, co budeme vařit. Je celkem legrační, když pětileté dítě chodí, slastně přivírá oči a mumlá "já se tak těším na to Adobo!" Snad se budete taky tak těšit!

    Nechci panikařit, ale mám pocit, že prsty si budete s žalostivým hýkáním olizovat ještě ze spaní! U nás minimálně probíhalo potěšené hýkání, když jsem dceři oznámila, co budeme vařit. Je celkem legrační, když pětileté dítě chodí, slastně přivírá oči a mumlá "já se tak těším na to Adobo!" Snad se budete taky tak těšit!

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte