
Sladké brambory jsou vynikajícím zdrojem vitamínu A (ve formě beta-karotenu), vitamínu C a draslíku. Jsou také slušným zdrojem mnoha dalších vitamínů a minerálů. A jsou bohaté na mnoho rostlinných sloučenin, jako je beta-karoten, kyselina chlorogenová, antokyany a kumariny.
Na základě srovnání sladkých brambor a běžných brambor jsou sladké brambory zdravější. Mají nižší glykemický index, více vlákniny, obsahují vynikající množství vitaminu A a neobsahují žádné toxiny.
Oranžové sladké brambory jsou vynikajícím zdrojem beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Mohou být cenné v boji proti nedostatku vitaminu A v rozvojových zemích.
- 1h
- 5 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
batáty, sladké brambory
|
670 g |
cibule
|
2 kusy |
čočka červená
|
250 g |
česnek
|
4 stroužky |
chilli mleté - kajenský pepř
|
3 g |
kmín celý
|
6 g |
vývar zeleninový domácí
|
1 000 ml |
sůl
|
7 g |
rajský protlak
|
20 ml |
bobkový list celý sušený
|
3 listy |
droždí lahůdkové sušené, tebi
|
10 g |
fenykl, koření
|
6 g |
Postup přípravy
-
Do velkého hrnce přidejte štědrou polévkovou lžíci rýžového oleje, spolu s cibulí, kořením a smažte po 45 vteřin až po 1 minutu na středně vysokém plamenu.
-
Následně přidejte brambory, čočku a nalijte horký zeleninový vývar.
-
Vařte, dokud brambory s čočkou nebudou kompletně měkké a poté vše přemístěte do mixéru (Neopařte se, tak jako se to povedlo mě) a mixujte. Pokud je směs příliš hustá, přilijte více zeleninového vývaru či vody.
-
Po tomto procesu, nalijte polévku zpět do hrnce, přidejte rajčatový protlak, bobkové listy a zkontrolujte, zda to nechce trochu více ostrosti či zda je koření dle Vás v pořádku. Pokud ano, přikryjte pokličkou a na velice jemném plamenu vařte po 15 – 20 minut.
-
Podávejte samotné či s tunou konopných semínek, slunečnicových semínek či jiných ořechů/semínek dle Vaší volby.
-
PS.: Tato polévka je výborná s otoustovaným celozrnným pita chlebem.
Makronutrienty
78%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 336 kJ | 1 439 kJ |
Kalorická hodnota | 80,2 kcal | 344 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,6 g
2,17 g |
67 g
9,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,56 SVJ | 6,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,457 g
0,073 g |
1,96 g
0,314 g |
Bílkoviny | 3,88 g | 16,6 g |
Sůl | 0,685 g | 2,94 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů