Už loni jsem se chystala upéct muffinky s názvem dýňové. Tehdy jsem však ještě nebyla takový maniak, a tak na ně nedošlo. Před pár dny jsem si však na ně vzpomněla a nakonec jsem se k nim i dostala. A rozhodně nelituji. Moje děti sice moc nenadchly, přece jen jsou dosti kořeněné, ale dospělým se určitě zavděčíte. Můžete zkusit i další experimenty s moukou, případně přimíchat oříšky, já bych volila vlašské, ale ne moc. Každopádně snězte muffiny co nejdříve, dýně je uvnitř trochu vlhká, takže nejlepší jsou ještě teplé. Dobrou chuť!
- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
dýně
|
300 g |
hladká mouka pšeničná
|
1 hrnek |
polohrubá mouka špaldová
|
0,5 hrnku |
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
olej řepkový
|
0,3 hrnku |
cukr vanilkový
|
1 kus |
cukr třtinový
|
1 hrnek |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
soda jedlá
|
1 g |
sůl
|
1 špetka |
skořice mletá
|
1 lžička |
zázvor sušený mletý
|
0,5 lžičky |
hřebíček mletý
|
0,5 lžičky |
muškátový ořech celý
|
1 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme dýni. Kompotovanou necháme co nejvíce okapat, čerstvou oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a uvaříme ve vodě s cukrem a skořicí. (Skořici lépe celou, cukru podle chuti.) Uvařte jí tak, ať nemáte bláto, ale není tvrdá, prostě tak akorát. Necháme vychladnout a okapat.
-
Troubu předehřejeme na 180°C.
-
V míse si smícháme vejce, cukr, olej, koření, dýni a jedlou sodu. Odměříme si mouku s práškem do pečiva a přisypeme jí k tekuté směsi, promícháme. Plníme košíčky či formičky na muffiny. (Kovové vymažeme, papírové a silikonové ne.) Pečeme cca 25 minut, tentokrát bych řekla, že je lepší malinko dokřupava, než standartně lehce vlhké.
-
Necháme vychladnout na mřížce nebo jíme ještě teplé.
Chladné muffiny můžeme ozdobit podle libosti. Šlehačkou, tvarohem, zakysanou smetanou, lučinou, můžeme osladit, případně ochutit skořicí. Nebo samozřejmě jakkoli jinak.
Makronutrienty
71%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 333 kJ | 633 kJ |
Kalorická hodnota | 319 kcal | 151 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
45,2 g
25,5 g |
21,5 g
12,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,52 SVJ | 2,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14 g
0,946 g |
6,65 g
0,449 g |
Bílkoviny | 4,64 g | 2,2 g |
Sůl | 0,321 g | 0,152 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů