Inspirovali jsme se s Davidem "Deník Dity P.". Uvařili jsme bezlepkovou variantu s hovězím masem. Je to strašně dobré, přitom tak jednoduché jídlo...zkuste a nebudete litovat!
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Brambory | |
---|---|
máslo čerstvé
|
1 lžíce |
brambory konzumní pozdní
|
1 kg |
sůl
|
1 hrst |
Koprovka | |
máslo čerstvé
|
5 lžic |
bezlepková mouka, libovolná
|
4 lžíce |
vývar hovězí domácí
|
1 litr |
ocet kvasný lihový
|
2 lžíce |
kopr čerstvý, koprová nať
|
2 hrsti |
sůl
|
1 lžíce |
cukr krystal
|
1 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
Postup přípravy
-
Vymažeme máslem zapékací mísu. Dáme do ní pečlivě umyté brambory, osolíme a pečeme asi 30 minut/200°C.
Vyndáme na podložku a pěstí rozboucháme.
-
V hrnci rozpustím máslo, přidám mouku a udělám světlou jíšku. Postupně přilévám hovězí vývar a pečlivě ho promíchávám metlou, až vznikne hladký bešamel, který bude tak hustotu jako omáčka. Přidám nasekaný kopr a ochutím octem, solí, pepřem a cukrem. Nakonec přileju smetanu, nechám ještě chvíli povařit a koprovka je hotová.
-
Podáváme s vařeným hovězím masem (to jsme měli od včera) a rozbouchanými bramborami. Rychlá varianta - zastřená vejce místo masa.
Makronutrienty
63%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 378 kJ | 2 253 kJ |
Kalorická hodnota | 90,3 kcal | 539 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,3 g
1,19 g |
67,5 g
7,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,13 SVJ | 6,75 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,52 g
2,71 g |
27 g
16,2 g |
Bílkoviny | 2,04 g | 12,2 g |
Sůl | 1,83 g | 10,9 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů