
Recept vznikl z důvodu přebytku bílků. Často peču low carb tartaletky z lineckého těsta a bílky zbývají.
Nakonec je to jeden z nej nízkosacharidových dortů a hlavně jednoduchý na složení i práci.
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
vaječný bílek
|
8 kusů |
kokos sušený, strouhaný
|
100 g |
sůl
|
1 špetka |
Krém | |
mascarpone
|
500 g |
xylitol
|
1 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
500 ml |
kokos sušený, strouhaný
|
50 g |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
Na ozdobu | |
mandle
|
10 kusů |
kokos sušený, chipsy
|
20 g |
Postup přípravy
-
Připravíme si dva plechy s pečícími papíry, na které si nakreslíme kola velikosti dortu. Pokreslením dolů. Předehřejeme troubu na 170°C.
Bílky se solí vyšleháme opravdu do tuha, pak do nich opatrně vmícháme kokos.
Rozdělíme na půl na plechy a vytvarujeme kola podle predkreslených vzorů.
Dáme péct na cca 10min.
-
Po upečení převrátíme a stáhneme papír na pečení.
Pokud máme kafe mlýnek, tak kokos přemeleme, aby byl jemnější.
Na krém vyšleháme smetanu. Vyšleháme mascarpone se sladidlem, rumem, kokosem a když máme kokosovým aroma nebo kokosovým máslem (rozehřejeme).
Vmícháme šlehačku.
-
Část si oddělíme do misky na kuličky a dáme vychladit.
První korpus potřeme rumem a návršíme polovinu krému. Přiklopíme druhým a znovu potřeme rumem. Návršíme druhou polovinou krému a obmažeme i boky. Zarovnáme a dáme chladit.
-
Mezitím si uděláme z odděleného krému kuličky. Lžičkou nabereme množství do kterého vmačkneme mandli a vytvarujeme kuličky. Lépe se tvarují na talíři s kokosem.
Na dort kolem dokola přimáčkneme kokosové lupínky. Navrch dáme kuličky a můžeme ještě posypat kokosem.
Necháme vychladit, ideálně přes noc.
Makronutrienty
13%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 373 kJ | 2 006 kJ |
Kalorická hodnota | 328 kcal | 480 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,56 g
2,64 g |
8,12 g
3,85 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,556 SVJ | 0,812 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
32,7 g
23,1 g |
47,7 g
33,7 g |
Bílkoviny | 5 g | 7,3 g |
Sůl | 0,212 g | 0,31 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů