Jemné tmavé chleby zadělávané zakysanou smetanou Madeta a minerálkou Magnézia - bez lepku, laktózy, vajec
Účastní se soutěže: Voňavé vaření

Nový recept na úžasné tmavé chleby, které vydrží opravdu týden skvělé... bez lepku, laktózy, vajec. krásný večer všem a určitě vyzkoušejte...lepší jsme ještě nejedli:)
- 6h
- 14 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bezlepková mouka, univerzální směs
Schar mix dunkel
|
300 g |
bezlepková mouka, univerzální směs
Simply Adventi modrá
|
200 g |
slunečnicová semínka
|
1 hrst |
zakysaná smetana
Madeta bez laktozy
|
150 g |
minerální voda perlivá
|
250 ml |
ocet vinný bílý
|
1 lžíce |
med včelí
|
1 lžíce |
sůl
|
10 g |
kmín celý
|
1 lžička |
kmín drcený
|
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva
|
7 g |
droždí sušené
|
7 g |
sádlo
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Všechny ingredience necháme stát 2 hodiny na lince - nesmí být ledové!!!
Ve velké míse na kynutí (s poklopem) smícháme suché mouky, semínka, kypřící prášek a sůl. Až do promíchané suché směsi nasypeme sušené droždí a zase vařečkou promícháme.
-
V odměrce si odměříme zakysanou smetanu, dolijeme minerálkou, prošleháme a přidáme med a ocet vše společně vidličkou prošleháme.
Do mísy k sypké směsi přidáme 2/3 objemu odměrky a rukou vymícháváme těsto. Pokud je směs suchá a tuhá, přiléváme pomalu zbytek tekutiny a stále rukou vymícháváme. Měli bychom směs prohnětat v polotuhé jemné lepkavé těsto, které se nám udrží na dlani.
Těsto necháme v pokojové teplotě odpočívat v zakryté míse cca 2 hodiny (nevadí i 4).
-
Po vykynutí do těsta zapracujeme rozpuštěné sádlo do vsáknutí. Pak těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochníčky, které můžeme poválet ze všech stran v bezlepkových vločkách nebo semínkách. Povrch bochníčků nařízneme (aby mohla při pečení odcházet pára). Zastříkneme je na plechu slanou vodou a necháme 20 minut odpočívat .
-
Troubu nahřejeme na 230°C na statické teplo, plech s chlebíky vložíme do horké trouby, teplotu zvedneme na 240°C. Zprudka na tuto teplotu pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 210 a dopékáme cca 40 minut. Prosím pozor pečení přizpůsobte své troubě každá peče trochu jinak. Troubu otvírejte co nejméně.
-
Po upečení necháme chleby odpočinout a zchladnout na mřížce. Krájíme úplně vychladlé. Uchováváme v plátěném ubrousku a zabalené v alobalu. Vydrží skvělý týden.
Makronutrienty
81%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 164 kJ | 821 kJ |
Kalorická hodnota | 278 kcal | 196 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
46,8 g
1,7 g |
33 g
1,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,68 SVJ | 3,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,65 g
2,26 g |
6,1 g
1,59 g |
Bílkoviny | 2,43 g | 1,71 g |
Sůl | 1,25 g | 0,881 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů