Jáhlový pohár s tahini, datlemi, kakaovým práškem a lískovými oříšky

Na vlně chuti

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Jáhlový pohár s tahini, datlemi, kakaovým práškem a lískovými oříšky

Postup přípravy

  1. Vždy se snažím připravovat takové svačinky, které by byly výživné a také chutně. Tento dezert plní obě mé podmínky. Tahini je vyrobeno ze sezamových semínek, které jsou zdrojem vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku, fosforu a nejen to.

    Sezamová semínka v sobě ukrývají obrovskou sílu. Mají pozitivní účinek na činnost srdce, uklidňují deprese, ovlivňují kvalitu vlasů, kůže i nehtů. Z pohledu čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině-slinivce a plicím. Sezam se považuje za velmi zdravé semínko a zároveň za nejstarší koření na světě. Obsahuje až 57 % kvalitního a zdraví prospěšného oleje.

    Dříve se sezamový olej používal též v lékařství, zvláště na otoky, oční záněty a kožní vyrážky.

  2. Jáhly uvaříme ve vodě nebo rostlinném rýžovo-kokosovém mléce, společně s datlemi. Jáhly propláchneme, několikrát spaříme horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti.

  3. Uvařené jáhly s datlemi na 10 minut odstavíme, přiklopíme a necháme vsáknout přebytečně tekutiny, vody či rostlinného mléka by mělo zůstat po uvaření jáhel přibližně 100ml. Jáhly a datle vyšleháme dohladka pomocí tyčového mixéru, dle požadované konzistence naředíme rýžovo-kokosovým mlékem. Rozdělíme vzniklý krém na dvě poloviny, do jedné přidáme kakaový prášek, dle chuti Tahini, namleté lískové ořechy. Na dno pohárku dáme světlou část a následně tmavou a zakončíme opět světlou, ozdobíme celými lískovými oříšky.

  4. Tahini má velmi specifickou chuť jedná se o sezamovou pastu a ne každému chutná, místo Tahini a lískových oříšků můžeme přidat Ghítelu - lískooříškový krém, Šmakoun lískooříškový krém (není vhodný pro bezmléčnou a bezvaječnou dietu), případně rozpuštěnou hořkou čokoládu či ponechat jen s kakaovým práškem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte