![Grilovaný tuňák s třemi saláty](https://www.jidelniplan.cz/obrazky/soubory/3035/4FKXNY9DFH/recipes.view.hero/IMG_20180421_185641.jpg)
Když na grilovačku přijedou děti s rodinami, chci pestrý výběr :)
Maso i saláty připravíme raději s předstihem, ať se nám chutě hezky prolnou :).
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 500 g |
1 500 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
4 kusy |
4 kusy |
4 snítky |
4 snítky |
6 snítek |
6 snítek |
Salát čočkový | |
+žlutá + zelená v balení 400 g |
400 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
100 g |
100 g |
Salát coleslaw | |
0,5 hlávky |
0,5 hlávky |
2 kusy |
2 kusy |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
Salát šopský | |
2 kusy |
2 kusy |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Steaky (1-2 cm silné) si naložíme den předem. Nesolíme, dosolíme až hotové před podáním.
-
Salát čočkový: barevnou čočku (černá+žýlutá+zelená) si několikrát propláchneme, dáme uvařit s kostkou zeleninového bujonu asi 5 mimut, vypneme a necháme dojít. Propláchneme studenou vodou a necháme schladnout. Pak přidáme zálivku, nakrájené okurky a papriku a necháme zozležet.
-
Salát coleslaw: zelí, mrkev a celer si nastrouháme nadrobno, ochutíme solí, pepřem, citronem a hořčicí. Zakápneme olejem, promícháme a necháme odležet v lednici.
Před podáváním slijeme případnou vodu a vmícháme zakysanou smetanu.
-
Salát šopský: nakrájíme si okurky a rajčata, papriku a cibuli.
Zakápneme olejem, osolíme, opepříme.
Přidáme kostičky balkánského sýra, nakrájenou čerstvou bazalku a podáváme.
-
Finále: steaky tuňáka otřeme, dáme na rozpálený gril a z každé strany grilujeme asi 5-8 minut (dle velikosti). Dosolíme.
Na talíř servírujeme steak, saláty, já měla i ogrilované půlky vařených brambor a samozřejmě dip s bylinkami.
Chleba pro chlapy též musí být.
Výborné jarní jídlo :))
Makronutrienty
36%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 468 kJ | 3 006 kJ |
Kalorická hodnota | 112 kcal | 718 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,5 g
1,39 g |
54,6 g
8,91 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,85 SVJ | 5,46 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,5 g
1,2 g |
35,3 g
7,72 g |
Bílkoviny | 9,93 g | 63,8 g |
Sůl | 0,562 g | 3,61 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů