
Když na grilovačku přijedou děti s rodinami, chci pestrý výběr :)
Maso i saláty připravíme raději s předstihem, ať se nám chutě hezky prolnou :).
- 2h
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
steak tuňák
|
1 500 g |
olej řepkový
|
4 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
kořenicí směs na ryby
|
2 lžičky |
česnek stroužky
|
4 kusy |
tymián čerstvý
|
4 snítky |
rozmarýn
|
6 snítek |
Salát čočkový | |
čočka černá, beluga
+žlutá + zelená v balení
|
400 g |
olivový olej
|
1 lžička |
hořčice plnotučná
|
1 lžíce |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sůl
|
1 špetka |
bujón zeleninový
|
1 kus |
nakládané kyselé okurky
|
3 kusy |
červená paprika, sterilovaná
|
100 g |
Salát coleslaw | |
hlávkové bílé zelí
|
0,5 hlávky |
mrkev
|
2 kusy |
celer
|
0,25 kusu |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžíce |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
hořčice plnotučná
|
1 lžíce |
zakysaná smetana
|
1 kus |
cukr moučka
|
1 lžička |
Salát šopský | |
okurka
|
2 kusy |
rajčata
|
4 kusy |
cibule
|
1 kus |
žlutá paprika
|
1 kus |
olivový olej
|
1 lžička |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
cukr moučka
|
0,5 lžičky |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ
|
100 g |
Postup přípravy
-
Steaky (1-2 cm silné) si naložíme den předem. Nesolíme, dosolíme až hotové před podáním.
-
Salát čočkový: barevnou čočku (černá+žýlutá+zelená) si několikrát propláchneme, dáme uvařit s kostkou zeleninového bujonu asi 5 mimut, vypneme a necháme dojít. Propláchneme studenou vodou a necháme schladnout. Pak přidáme zálivku, nakrájené okurky a papriku a necháme zozležet.
-
Salát coleslaw: zelí, mrkev a celer si nastrouháme nadrobno, ochutíme solí, pepřem, citronem a hořčicí. Zakápneme olejem, promícháme a necháme odležet v lednici.
Před podáváním slijeme případnou vodu a vmícháme zakysanou smetanu.
-
Salát šopský: nakrájíme si okurky a rajčata, papriku a cibuli.
Zakápneme olejem, osolíme, opepříme.
Přidáme kostičky balkánského sýra, nakrájenou čerstvou bazalku a podáváme.
-
Finále: steaky tuňáka otřeme, dáme na rozpálený gril a z každé strany grilujeme asi 5-8 minut (dle velikosti). Dosolíme.
Na talíř servírujeme steak, saláty, já měla i ogrilované půlky vařených brambor a samozřejmě dip s bylinkami.
Chleba pro chlapy též musí být.
Výborné jarní jídlo :))
Makronutrienty
36%
42%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 483 kJ | 3 096 kJ |
Kalorická hodnota | 115 kcal | 740 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,53 g
1,39 g |
54,7 g
8,93 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,853 SVJ | 5,47 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,12 g
1,19 g |
32,8 g
7,65 g |
Bílkoviny | 9,92 g | 63,6 g |
Sůl | 0,581 g | 3,72 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů