Správná bageta musí být čerstvá, pěkně křupavá
a drobivá. Čím větší čurbes na stole po jídle, tím líp. Proto si prý Francouzi chodí do oblíbené pekárny několikrát denně.
- 1h:20m
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná celozrnná
|
200 g |
polohrubá mouka
|
200 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
250 ml |
med včelí
|
1 lžička |
sůl
|
0,75 lžičky |
cukr moučka
|
0,5 lžičky |
droždí kostka
|
0,33 kusu |
Postup přípravy
-
Do robotu nebo domácí pekárny, v nejhorším případě do mísy :-) dáme vlažné mléko, cukr a droždí. Necháme chvilku stát. Přidáme mouku, sůl, med a zpracujeme těsto. Není potřeba ho nechat v míse kynout. Těsto hned rozdělíme na 2 části. Na pomoučeném vále nebo pracovní desce rozválíme každý díl válečkem na placku, ideálně tvaru obdélníku. Po delší straně přehneme do dvou třetin a zbývající třetinu přehneme navrch, snažíme se okraj přetáhout tak, aby se dal ještě podsunout pod bagetku. Bude tak lépe držet tvar.
-
Vzniklé bagety přendáme na plech vyložený pečícím papírem, šikmo několikrát nařízneme zubatým nožem, přikryjeme utěrkou a necháme 50 minut kynout. Potom vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C na 20 minut. Pod mřížku s plechem vložíme pekáček s vodou.
Makronutrienty
82%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 027 kJ | 1 707 kJ |
Kalorická hodnota | 245 kcal | 408 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
48,8 g
2,19 g |
81,2 g
3,65 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,88 SVJ | 8,12 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,06 g
0,53 g |
3,43 g
0,88 g |
Bílkoviny | 8,88 g | 14,8 g |
Sůl | 0,74 g | 1,23 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů