Zdravější, ale přesto velmi chutná varianta indického kari. Vegetariánská směs obsahuje oproti běžné variantě poměrně dost bílkovin díky skyru, který nahrazuje smetanu, a vytváří spolu s kokosovým mlékem krásnou hladkou omáčku.
- 30m
- 5 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
400 g |
400 g |
600 g |
600 g |
400 g |
400 g |
400 ml |
400 ml |
20 g |
20 g |
80 g |
80 g |
20 g |
20 g |
5 g |
5 g |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
Nakrájíme cibulku a osmahneme na másle. Po chvilce přidáme najemno nasekaný česnek a kari koření s mletým koriandrem. Přidáme cizrnu a celé promícháme. Jakmile se koření rozvoní, přidáme na jemno nakrájenou brokolici a zalijeme kokosovým mlékem .
-
Celou směs necháme chvilku (5 minut bohatě) zlehka povařit. Čím déle necháte, tím víc se ale chutě prolnou. Můžeme přidat trochu vody anebo kravského mléka, pokud je tekutiny málo. Nakonec ještě přidáme skyr a necháme 3 minutky probublat. Můžeme servírovat s přílohou (rýže, indický chléb, quinoa, kuskus) anebo jíst jako samostatný pokrm.
Makronutrienty
47%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 512 kJ | 1 970 kJ |
Kalorická hodnota | 122 kcal | 471 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,3 g
1,79 g |
43,6 g
6,88 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,13 SVJ | 4,36 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,56 g
5,05 g |
25,2 g
19,4 g |
Bílkoviny | 6,16 g | 23,7 g |
Sůl | 0,262 g | 1,01 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů