![Dýňová polévka s muškátovým oříškem](https://www.jidelniplan.cz/obrazky/soubory/7783/DEUTZWUGKC/recipes.view.hero/D%C3%BD%C5%88ov%C3%A1+pol%C3%A9vka+s+mu%C5%A1k%C3%A1tov%C3%BDm+o%C5%99%C3%AD%C5%A1kem.jpg)
Dýňové polévky není nikdy dost - sytý a dietní oběd či večeře.
- 45m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
800 g |
800 g |
1 000 ml |
1 000 ml |
200 ml |
200 ml |
20 g |
20 g |
1 g |
1 g |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Dýni očistíme, vydlabeme měkký vnitřek. Loupat se nemusí. Nakrájíme na kostičky a vaříme v 1 l vody doměkka. Trvá to podle velikosti kostiček zhruba 20 minut.
-
Jakmile je dýně měkká, sundáme ze sporáku, přidáme 2 lžíce hladké mouky a rozmixujeme.
· Polévku vrátíme na sporák, přivedeme k varu a přidáme mléko. Dochutíme muškátovým oříškem a solí. Necháme probublávat asi 5 minut. Polévku je potřeba hlídat a často míchat, aby se nepřichytila ke dnu.
-
Polévku servírujeme ozdobenou čerstvými klíčky a bazalkou.
Makronutrienty
75%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 121 kJ | 448 kJ |
Kalorická hodnota | 28,9 kcal | 107 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5 g
1,42 g |
18,6 g
5,28 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,5 SVJ | 1,86 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,252 g
0,128 g |
0,935 g
0,474 g |
Bílkoviny | 1,44 g | 5,36 g |
Sůl | 0,314 g | 1,17 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů