- 4h:15m
- 6 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová panenka
|
700 g |
Marináda | |
víno červené jakostní
|
200 ml |
víno bílé jakostní
|
200 ml |
sůl hrubá
|
350 g |
cukr třtinový
|
120 g |
pepř černý celý
|
10 kuliček |
bobkový list celý sušený
|
3 kusy |
hřebíček celý
|
10 kusů |
rozmarýn sušený
|
1 g |
chilli sušené mleté
|
1 špetka |
česnek sušený / granulovaný
|
1 lžička |
pomerančová kůra
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Smícháme ingredience na marinadu, do které ponoříme panenku, dame do uzavíratelné nádoby a na týden do lednice. Po týdnu vyndame, osušíme, zamotame do platna, stahneme pořádně provázkem a necháme zavěšené sušit další 2 tydny ve větrané místnosti o teplotě 15-18C.
Makronutrienty
44%
44%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 472 kJ | 1 244 kJ |
Kalorická hodnota | 113 kcal | 297 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,16 g
7,38 g |
24,1 g
19,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,916 SVJ | 2,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,6 g
0,83 g |
6,85 g
2,19 g |
Bílkoviny | 9,21 g | 24,3 g |
Sůl | 22,2 g | 58,5 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů