![DANČÍ RAGÚ SE ZELENINOU](https://www.jidelniplan.cz/obrazky/soubory/6161/63UGW97FJ7/recipes.view.hero/46340645_2201359393437146_8507983270212796416_o.jpg)
Už si nějak neumím představit, že bych ho neměla...
Řeč je o "pomalém hrnci". Zvykla jsem si ho zaměstnávat čím dál častěji a častěji a už se ani neobtěžuju uklízet ho z kuchyňské linky.
- 4h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
(použila jsem různé odřezky, na větší kostky) 600 g |
600 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
200 ml |
200 ml |
500 ml |
500 ml |
1 kus |
1 kus |
6 kuliček |
6 kuliček |
10 kuliček |
10 kuliček |
6 kusů |
6 kusů |
3 kusy |
3 kusy |
300 g |
300 g |
150 g |
150 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 špetky |
2 špetky |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Maso zprudka orestujeme na oleji a vložíme do "pomaláčku". Do pánve přidáme 50g másla, slaninu a cibuli a orestujeme. Vsypeme kořenovou zeleninu a cukr a opražíme do zlatohněda. Poté vše zalijeme vývarem a necháme odvařit. Směs vlijeme k masu, přilijeme víno a přihodíme svázaný balíček koření (k tomuto účelu používám gázu a provázek), mírně osolíme, hrnec uzavřeme a dusíme na nižší výkonnostní stupeň asi 3 hodinky.
-
pak přidáme rajský protlak a přisypeme mraženou zeleninu a vaříme ještě půl hodinky, aby zelenina změkla, ale zůstala tzv. "na skus". Nakonec zahustíme žmolenkou z 50g másla a 1 vrchovaté lžíce hladké mouky a necháme ještě povařit. Dochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem.
Samozřejmě, že je možné pokrm připravit i v klasickém hrnci, jen je potřeba hlídat množství tekutiny a míchat!
Makronutrienty
23%
39%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 593 kJ | 3 467 kJ |
Kalorická hodnota | 142 kcal | 829 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,37 g
1,66 g |
31,4 g
9,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,537 SVJ | 3,14 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,91 g
4,24 g |
52,1 g
24,8 g |
Bílkoviny | 9,09 g | 53,2 g |
Sůl | 0,464 g | 2,71 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů