Už si nějak neumím představit, že bych ho neměla...
Řeč je o "pomalém hrnci". Zvykla jsem si ho zaměstnávat čím dál častěji a častěji a už se ani neobtěžuju uklízet ho z kuchyňské linky.
- 4h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
dančí maso na guláš
(použila jsem různé odřezky, na větší kostky)
|
600 g |
olej řepkový
|
1 lžíce |
máslo čerstvé
|
100 g |
slanina
|
50 g |
cibule
|
1 kus |
petržel kořenová
|
1 kus |
mrkev
|
2 kusy |
cukr krystal
|
1 lžíce |
víno červené jakostní
|
200 ml |
vývar z kostí domácí
|
500 ml |
bobkový list celý sušený
|
1 kus |
nové koření
|
6 kuliček |
pepř černý celý
|
10 kuliček |
jalovec, jalovčinky
|
6 kusů |
hřebíček celý
|
3 kusy |
baby karotka, mrkev mražená
|
300 g |
hrášek mražený
|
150 g |
hladká mouka pšeničná
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
rajský protlak
|
2 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
máslo čerstvé
|
50 g |
Postup přípravy
-
Maso zprudka orestujeme na oleji a vložíme do "pomaláčku". Do pánve přidáme 50g másla, slaninu a cibuli a orestujeme. Vsypeme kořenovou zeleninu a cukr a opražíme do zlatohněda. Poté vše zalijeme vývarem a necháme odvařit. Směs vlijeme k masu, přilijeme víno a přihodíme svázaný balíček koření (k tomuto účelu používám gázu a provázek), mírně osolíme, hrnec uzavřeme a dusíme na nižší výkonnostní stupeň asi 3 hodinky.
-
pak přidáme rajský protlak a přisypeme mraženou zeleninu a vaříme ještě půl hodinky, aby zelenina změkla, ale zůstala tzv. "na skus". Nakonec zahustíme žmolenkou z 50g másla a 1 vrchovaté lžíce hladké mouky a necháme ještě povařit. Dochutíme citronovou šťávou, solí a mletým pepřem.
Samozřejmě, že je možné pokrm připravit i v klasickém hrnci, jen je potřeba hlídat množství tekutiny a míchat!
Makronutrienty
23%
39%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 608 kJ | 3 555 kJ |
Kalorická hodnota | 145 kcal | 850 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,39 g
1,66 g |
31,5 g
9,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,539 SVJ | 3,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,91 g
4,24 g |
52,1 g
24,8 g |
Bílkoviny | 9,09 g | 53,2 g |
Sůl | 0,464 g | 2,71 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů