Cuketové matjesy jsou opravdu skvělé a opravdu mají chuť jako matjesy z ryb. Zatím každý kdo ochutnal byl nadšený. Je to opravdu překvapující, ta chuť je prostě skvělá.
Úžasné využití cuket v jejich čase od Jozefa Kabáta, děkujeme!
- 1h:20m
- 9 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Matjesy | |
---|---|
cuketa
|
860 g |
cibule
|
620 g |
sůl
|
50 g |
erythritol, sukrin
|
20 g |
olivový olej z pokrutin
|
200 ml |
ocet kvasný lihový
|
3 lžíce |
nové koření
|
20 kuliček |
pepř černý celý
|
40 kuliček |
bobkový list celý sušený
|
9 kusů |
Buchtičky | |
mrkev
|
250 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný
|
170 g |
mozzarella
|
250 g |
mandlová mouka
|
150 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
10 g |
guma xantanová
nemusí být
|
5 g |
vejce slepičí velké, l
|
2 kusy |
sůl
|
5 g |
olivový olej
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Cuketu jsem oloupal, rozpůlil. Vydlabal prostředek, měkkou část se semeny. Nakrájel na půlměsíčky cca 1 - 1,5 mm široké. Cibuli jsem nakrájel na co nejslabší půlměsíčky.
-
Sůl a erythritol smíchal a promíchal v míse s cuketou a cibulí. Přidal kuličky koření a olej s octem. Po promíchání plnil 3 sklenice, do každé jsem dal 3 ks bobkového lístku. Do jedné ze sklenic jsem ještě přidal na tenko nakrájenou kapii. Chtěl jsem jednu sklenici ozvláštnit. Oboje jsou dobré, ale bez kapie jsou ,,matjesy,, zajímavější.
-
Cuketa téměř okamžitě začne pouštět šťávu, tu jsem do sklenic rovnoměrně dolil. Už jen týden nechat uležet v lednici, denně otáčet sklenice a je hotovo.
-
Mrkev jsem očistil a najemno nastrouhal, stejně tak sýr a nahrubo mozzarellu. Smíchal jsem vedle mouku, PDP, xantan a sůl. Obě směsi jsem rukou vyhnětl spolu s vejci v lepivé těsto. Vytvaroval koule (18 ks) a pokladl na papír pomazaný olivovým olejem, možno i jiným tukem. Pekl jsem v předehřáté troubě 30 minut na 180 °C.
Makronutrienty
23%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 769 kJ | 2 374 kJ |
Kalorická hodnota | 184 kcal | 567 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,65 g
1,69 g |
20,5 g
5,23 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,665 SVJ | 2,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,3 g
0 g |
47,2 g
0 g |
Bílkoviny | 6,67 g | 20,6 g |
Sůl | 0 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů