Citrónky s makom patria do skupiny nesladkých cukroviniek. Preto ak dávate prednosť sladšej verzii pridajte viac cukru
- 1h
- 20 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mouka rýžová
|
120 g |
mouka čiroková
|
100 g |
mouka mandlová z mandlových jader
|
50 g |
hladká mouka kukuřičná
|
30 g |
kokosový olej
|
3 lžíce |
cukr třtinový
|
50 g |
jablečné pyré
|
2 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
mák mletý
|
1 lžíce |
citronová kůra sušená mletá
|
2 lžičky |
Postup přípravy
-
V miske vymiešame mixérom kokosový olej s cukrom, jablkovým pyré a citrónovou šťavou. Miešame pokiaľ zmes nebude hladká a nadýchaná.
V druhej miske zmiešame prirodzene bezlepkové múky, citrónovú kôru a mak.
Pomaly primiešavame suchú misku do tukovej (ak sa Vám zdá cesto príliš vlhké, prisypte viac ryžovej múky).
Cesto na citrónky s makom ma byť jemne lepkavé a hladké.
-
Cesto rozdelíme na dve časti, ktoré zabalíme do potravinovej fólie. Na 30 minút ich uložíme do chladničky.
Po 30 minútach za pomoci papiera na pečenie (namiesto pomúčenia si vystrieme papier na pečenie na cesto aj pod cesto) vyvaľkáme cesto na ¼ hrúbky cesta a vykrajujeme kolieska alebo iné Vami zvolené tvary.
-
Pečieme na plechu vystretom papierom na pečenie pri teplote 200ºC 14 minút alebo kým koláčiky zlatisto nezhnednú.
Pred konzumáciou necháme úplne vychladnúť pretože po upečení sú veľmi krehké.
Makronutrienty
73%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 651 kJ | 379 kJ |
Kalorická hodnota | 395 kcal | 90,5 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
60 g
12,9 g |
13,8 g
2,96 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6 SVJ | 1,38 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,8 g
6,66 g |
3,4 g
1,53 g |
Bílkoviny | 7,24 g | 1,66 g |
Sůl | 0,018 g | 0,004 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů