
Ahoj copak rádi jíte v tomto ročním období? Já jedu hlavně na polévkách a tak jsem si uvařila Boršč a asi jsem se zamilovala. :)
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Boršč | |
---|---|
červená řepa
|
2 kusy |
mrkev
|
1 kus |
brambory konzumní pozdní
|
5 kusů |
kysané bílé zelí
|
250 g |
rajský protlak
|
190 g |
olej řepkový
|
2 lžíce |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
4 kusy |
sůl
|
1 lžíce |
pepř černý mletý
|
1 lžička |
majoránka sušená drhnutá
|
1 lžíce |
cukr krystal
|
1 lžička |
kmín drcený
|
1 lžička |
bobkový list celý sušený
|
3 kusy |
nové koření
|
3 kuličky |
vývar zeleninový domácí
|
1 litr |
Postup přípravy
-
Na oleji usmažíme cibuli do zlatova, přidáme rajský protlak a na hrubo nastrouhanou řepu a mrkev. Zalijeme zeleninovým vývarem. přidáme bobkový list, kmín a nové koření. vaříme 20 minut, pak přidáme vymačkané kysané zelí a vaříme zhruba ještě hodinu, než zelenina změkne. Brambory nakrájíme na kostky a bud je uvaříte zvlášť a nebo přihodíte rovnou do polévky uvařit. Potom dochutíme česnekem, solí, pepřem, troškou cukru a majoránkou. a je hotovo. :)
Makronutrienty
83%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 188 kJ | 1 277 kJ |
Kalorická hodnota | 44,8 kcal | 305 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,4 g
2,52 g |
64,1 g
17,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,94 SVJ | 6,41 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,692 g
0,052 g |
4,72 g
0,355 g |
Bílkoviny | 1,2 g | 8,17 g |
Sůl | 0,937 g | 6,38 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů