- 45m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mléko polotučné 1,5% tuku
|
300 ml |
droždí kostka
|
0,5 kusu |
mouka rýžová
|
160 g |
hladká mouka kukuřičná
|
65 g |
Maizena - kukuřičný škrob
|
35 g |
máslo
|
50 g |
vajíčka
|
1 kus |
cukr třtinový
|
2 lžíce |
vláknina psyllium, jitrocelová
|
10 g |
guma xantanová
|
1 lžička |
citronová kůra sušená mletá
|
1 lžička |
sůl
|
1 špetka |
Náplň | |
tvaroh hrudkovitý
|
100 g |
cukr třtinový
|
1 lžíce |
cukr vanilkový
|
1 lžíce |
citronová kůra sušená mletá
|
1 lžička |
Navrch | |
povidla švestková
|
200 g |
mák mletý
|
2 lžíce |
cukr moučka
|
2 lžíce |
vajíčka
na potření
|
1 kus |
Drobenka | |
cukr třtinový
|
50 g |
mouka rýžová
|
50 g |
máslo
|
40 g |
Postup přípravy
-
V rajničke ohrejeme 1 ½ dcl bezlaktózového mlieka v ktorom rozpustíme bezlepkové kvasnice spolu so štipkou soli a hnedého trstinového cukru. Kvások pokryjeme bavlnenou tkaninou / kuchynskou utierkou a necháme ho na teplom mieste podkysnúť.
Vo väčšej miske zmiešame prirodzene bezlepkové jednodruhové múky spolu so škrobom ( hladkú bielu ryžovú múku + hladkú kukuričnú múku + kukuričný škrob ). Bokom si odložíme 3 polievkové lyžice ktoré neskôr použijeme na podsypanie.
-
Do zmesi múk vmiešame podkysnutý kvások a ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu cesta na bezlepkové moravské koláče ( miešame mixérom ).
Nakoniec do zmesi vmiešame vlákninu a xantánovú gumu. Cesto poriadne vymiešame pokiaľ sa nezačne jemne oddeľovať od okrajov misky ( cesto má lepkavú, celistvú a redšiu konzistenciu ).
Vymiešané cesto jemne posypeme odloženou zmesou múk ( cca 1 polievkovou lyžicou ) a spolu s miskou ho zakryjeme potravinovou fóliou.
Cesto na bezlepkové moravské koláče necháme kysnúť na teplom mieste po dobu 1 hodiny.
-
Po 1 hodine cesto prenesieme na pracovnú dosku podsypanú odloženou zmesou múk a vyvaľkáme ho na cca 4 cm hrúbku z ktorého vykrajujeme pohárom kolieska.
Kolieska naplníme tvarohovou plnkou ( zmiešame bezlaktózový hrudkový tvaroh spolu s citrónovou kôrou, hnedým trstinovým a vanilkovým cukrom ). Naplnené kolieska zabalíme do tvaru guľky teda ako by sme pripravovali buchty.
-
Naplnené guľky jemne stlačíme a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom. Stred naplníme slivkovým lekvárom, mletým makom spolu s práškovým cukrom a posypeme posýpkou ( zmiešame hnedý trstinový cukor spolu s roztopeným bezlaktózovým maslom a hladkou bielou ryžovou múkou ).
-
Takto pripravené bezlepkové moravské koláče prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a bez pokrytia ich necháme podkysnúť po dobu 30 minút.
Po 30 minútach bezlepkové moravské koláče pečieme pri teplote 200°C po dobu 20 minút.
Upečené bezlepkové moravské koláče necháme pred konzumáciou jemne vychladnúť.
Makronutrienty
73%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 141 kJ | 1 439 kJ |
Kalorická hodnota | 273 kcal | 344 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
41 g
14,4 g |
51,7 g
18,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,1 SVJ | 5,17 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,33 g
4,65 g |
11,8 g
5,86 g |
Bílkoviny | 5,92 g | 7,47 g |
Sůl | 0,157 g | 0,199 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů