Mini štóly s marcipánem

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Mini štóly s marcipánem

Miluju vánoční štolu. A nesnáším těch několik týdnů, které mě dělí od jejího upečení do pořádného rozležení. Čtyři, ideálně šest týdnů plných nedočkavosti na den D, kdy konečně uvařím kávu a nakrojím tu neskutečnou dobrotu s vysokou cukrovou krustou, plnou kandovaného ovoce, rozinek a mandlí. A pak se takhle jednou uprostřed léta stane zázrak a náhoda dohromady a objeví se recept od Maryny na mini štóly. A co je na nich tak zázračného? Kromě úžasné chuti hlavně to, že se dají jíst ihned, tedy po vychladnutí. A věřte, že určitě budete chtít skočit už do teplých.

Postup přípravy

  1. - do malé mísy nalijte ohřáté mléko, nasypejte do něj droždí, cukr a nechte pár minut postát, dokud se na hladině neobjeví pěna- poté do mléka dejte žloutek, první část mouky - 75 g, dále skořici a špetku soli - vymíchejte lepivé těsto, které dejte na 30 minut kynou

  2. - mezitím si naložte rozinky do rumu a přihoďte k nim i kůru a posekané mandlové plátky - pokud nemáte plátky, stačí posekat mandle bez slupky nebo mandlové hranolky- marcipán natrhejte na menší kousky - určitě spoustu vás napadne, že marcipán vynecháte, protože je drahý - ano, stojí to trochu víc peněz, ale třeba já 150 g rozdělila do tří různých receptů - štole dává nezaměnitelnou chuť a já uvažuji, že ho dám letos na kousky i do té velké - vánoční

  3. - k předkynutému těstu dejte zbylou mouku s marcpiánem a zamíchejte- pak zapracujte změklé máslo- a teď je řada na rozinkách, kůře a mandlích- vznikne ulepené těsto, které dáte znovu na 30 minut kynout

  4. - ze směsi lžičkou odkrajujte kousky, které můžete v ruce ještě lehce vytvarovat a z jedné strany je "namočte" do mandlové drti- malé štóly skládejte vedle sebe na plech mandlemi nahoru- nechte ještě 15 minut kynout a zatím si dejte předehřát horkovzduch na 180

  5. - pečte v troubě vyhřáté na 180°C po dobu 12-15 minut- zatímco se štóly pečou, rozpusťte si máslo- ihned po upečení potřete horké štoly máslem - spotřebujte všechno navážené máslo- zasypejte bohatou vrstvou moučkového cukru a nechte vychladnout

  6. - malý tip na závěr - odeberte si doma část moučkového cukru do zvláštní sklenice či dózy, vydlabejte do něj vanilkový lusk, semínka v cukru pořádně promíchejte a k cukru vložte i prázdný lusk - vznikne vám tak neskutečně vynikající vanilkový cukr - já ho použila právě na štóly a chystám se s ním o svátcích i na rohlíčky

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte