Typický svatomartinský moučník, i v lowcarb úpravě skvělý a lákavý! Děkujeme Haně Vaculíkové za krásný recept :)
- 1h:10m
- 32 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
250 g |
250 g |
125 g |
125 g |
90 g |
90 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
60 g |
60 g |
10 g |
10 g |
20 ml |
20 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Na obalení | |
1 kus |
1 kus |
rozemlít na moučku 2 lžíce |
2 lžíce |
0,2 lžičky |
0,2 lžičky |
Postup přípravy
-
Z mouky, změklého másla (125 g), kysané smetany (90 g) a špetky soli vypracujte rukama hladké těsto. Zabalte ho do sáčku či fólie a nechte v lednici asi půl hodiny ztuhnout.
-
Mezitím si namelte či rozmixujte ořechy (případně kupte již mleté), v rendlíku je smíchejte s xylitolem, rumem, skořicí a mlékem – to dávejte postupně, některé ořechy pijí víc jiné míň, a jen pár minut za stálého míchání povařte. Nechte vychladnout, náplň ještě zpevní. Hmota musí být pevná ne řídká.
-
Těsto rozdělte na 4 díly, z každého vytvarujte kuličku, kterou mezi pečícími papíry rozválejte na asi 1 mm tenké kolo (raději tenčí, tlustší se špatně rolují a těsto se láme). Pak vrchní papír sloupněte, položte ho zpátky na těsto a to otočte tak aby byl horní papír vespod pod těstem a teď sloupněte ten papír, co byl původně vespod. Pak kolo rozřízněte jako koláč na 8 dílů. Na širší část dejte poměrnou část náplně a zarolujte ke středu k tenké části. Rukama ještě zahněte a zpevněte konce, aby náplň nevytékala.
-
Klaďte na pečicí papír, potírejte rozšlehaným vejcem a pečte asi 20 minut při 180 - 200°C dozlatova. Podle toho jak Vám peče trouba.
Na závěr posypejte moučkovým xylitolem s vanilkou
Makronutrienty
20%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 272 kJ | 441 kJ |
Kalorická hodnota | 543 kcal | 105 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,3 g
2,67 g |
2,97 g
0,518 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,53 SVJ | 0,297 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
50,5 g
14,4 g |
9,81 g
2,8 g |
Bílkoviny | 11,2 g | 2,17 g |
Sůl | 0,389 g | 0,076 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů