TŘEŠNĚ
CHARAKTERISTIKA:
- Třešně jsou druh ovoce, které se řadí mezi peckoviny. Jedná se o
měkký plod tvořený peckou,
která se nachází uprostřed plodu. Okolo ní se nalézá sladká dužnina přibližně
bílé až narůžovělé barvy obsahující vysoký podíl vody.Ohraničena je jedlou slupkou, která má červenou
až tmavě rudou barvu, pokud je plod zralý.
V případě, že je plod ještě nezralý, je plod zelený. Velikost plodu dosahuje 1
až 2 cm.
- Třešně rozdělujeme na
chrupky, polochrupky a srdcovky.
- Třešně původně rostly v
oblastech Malé Asie, odkud je do Evropy dovezl římský vojevůdce Lucullus v 1.
století př. n. l. Na území Česka je jejich pěstování prvně doloženo ve 12.
století.
CO OBSAHUJE:
- Obsahují 14 % sacharidů, z
nichž největší podíl tvoří fruktóza.
- Tvoří je 80% vody.
- Z vit. obsahují vitamin C,
E, B a karoten.
- Obsahují minerály a stopové
prvky, nejvíce draslíku (K), dále železo (Fe), hořčík (Mg), fosfor (P), zinek
(Zn), vápník (Ca), jód (I).
- Obsahují třísloviny.
- Glykemický index (25-30).
ÚČINKY:
- Díky obsahu jódu jsou vhodné
pro nemocné se štítnou žlázou.
- Třešně obsahují mnohé zdraví
prospěšné fytochemické látky, které mohou pomáhat v prevenci určitých druhů
rakoviny a srdečních onemocnění.
- Působí proti zánětům,
parodontóze a artritidě.
- Mají blahodárný vliv pro
lidský organismus, jelikož pomáhají čistit krev, játra a ledviny.
- Novější studie naznačují, že
jejich konzumace má blahodárný vliv na léčení cukrovky.
- Díky vysokému podílu vápníku
jsou také dobrým zdrojem pro růst kostí a zubů.
- Díky tomu, že 50 % sacharidů
obsažených v třešních tvoří fruktóza, mohou je v přiměřeném množství konzumovat
i diabetici.
- Jsou vhodným dietním jídlem,
jelikož podporují vylučování.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Třešně se nejčastěji jí za
syrova, neupravené.
- Zavařují se do kompotů, nebo
se mrazí pro pozdější využití.
- Dají se tepelně zpracovávat
na pokrmy, pro pečení nebo do marmelád.
- V Česku jsou nejznámější
třešňové bublaniny nebo jako dekorační prvek u dortů.
- Jelikož třešně podléhají
rychlému kažení, je potřeba jejich rychlá konzumace.
- Případné skladování by mělo
probíhat v chladném a tmavém prostředí a jen po krátkou dobu.
- Třešně se využívají pro
výrobu jak nealkoholických (např. Cherry Cola, ovocné šťávy atd.), tak i
alkoholických nápojů (pivo, likéry) a destilátů v širokém zastoupení.
Tip:
- Třešně nasekejte a
promíchejte s jarní cibulkou, zelenou paprikou a celerem. Do směsi vmíchejte
kořeněný dresink a můžete ji přidávat jako salsu ke grilovanému masu nebo
drůbeži.
- V omáčkách můžete nahradit
červené víno třešňovou šťávou.
- Sušenými třešněmi můžete
nahrazovat hrozinky. Dá se z nich vyrábět i punč.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Třešně seženete ve všech
supermarketech, zelinářstvích a na farmářském trhu.
ZDROJ K TEXTU:
Kalyn, Wayne, Braňte se
jídlem, 1.vyd. Praha: Readers Digest Výběr, 2007, ISBN 978-80-86880-55-6,
s.125.
Samwald, Achim, Sušíme
ovoce, zeleninu, bylinky a houby, 1.vyd. Praha: Grada, 2008, ISBN
978-80-247-2566-6, s.60.
www.magazinzdravi.cz
cs.wikipedia.org