Žitný cuketový dort s kakaem, vlašskými ořechy s krémem z banánu, kešu ořechů a kokosového mléka

Na vlně chuti

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Žitný cuketový dort s kakaem, vlašskými ořechy s krémem z banánu, kešu ořechů a kokosového mléka

Tento dort rozhodně neomrzí a jeho chuť se vyrovná pařížským dortíčkům, má však výhodu, že jeho krém je z ořechů, ovoce a nepřislazený. Takže ani tak moc nehřešíte. Děti jej rozhodně náležitě ocení. my se k němu rozhodně vrátíme.

Postup přípravy

  1. Vejce vyšleháme společně s cukrem do krémové konzistence, následně přidáme olej, Ghí, vyšleháme s přidanou nastrouhanou cuketou, vanilkou, mletými ořechy, kakaovým práškem, kypřícím práškem a mouku. Vzniklou směs nalijeme do vymazané formy prům.24 cm.

  2. Připravené těsto ve formě vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Těsto necháme vychladnout.

  3. Kokosové mléko v plechu vložíme na 45 minut do mrazáku, případně na 48 hodin do lednice, následně mléko vyjmeme, otevřeme a vyšleháme. Pokud máme na dně plechovky tekutý podíl, nepřidáváme jej, naředil by nám krém a to je nežádoucí. Vyšlehané mléko dáme stranou.

  4. Když nevyužiji všechny zakoupené banány, nandám je do mrazáku a následně je využiji do dezertů či krémů. Banány mají následně sladší chuť a lepší konzistence. Pokud plánujete přípravu dortu, vložte banány den předem do mrazáku. Vyjmeme banány z mrazáku, necháme krátce povolit, oloupeme, nakrájíme na plátky a rozmixujeme. Kešu ořechy rozemeleme na prach a přidáme je do rozmixovaných banánů a tyčovým mixérem znovu rozmixujeme, následně již jen přidáme vyšlehané kokosové mléko, já dala přibližně 8 lžic a již bez šlehání lžící zamícháme.

  5. Vzniklý krém navrstvíme na korpus, který necháme uplý v dortové formě, vložíme vychladit do lednice.

  6. Naplníme si zdobící sáček vyšlehaným kokosovým mlékem, doporučuji jej dát zachladit před zdobením do lednice ve zdobícím sáčku, postačí 20 minut. Se zdobením příliš nečekejte, kokosové mléko se ohřívá od vašich rukou, nelze příliš otálet a je dobré si zdobení rozmyslet předem. Následně již jen dort libovolně ozdobíme, opět vložíme na 20 minut do lednice.

  7. Rozehřejeme si čokoládu, já si ji rozehřála ve vodní lázni, pouze jsem ji do sáčku nalámala a zavázala. Po rozehřátí jsem vyndala čokoládu z vodní lázně, nechala chvíli stranou, odstřihla špičku sáčku a dort nazdobila. Nelze zdobit krém horkou čokoládou. Zbylou čokoládu jsem využila na výrobu čokoládových ozdob. Na pečící papír jsem nastříkala různé tvary, které jsem dala zachladit do lednice, následně již jen z pečícího papíru sundala a použila na dekoraci středu dortu.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte