- 1h
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vejce slepičí střední, m
|
6 kusů |
cukr moučka
|
150 g |
polohrubá mouka
|
250 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
kakaový prášek, holandské kakao
|
3 lžíce |
olej řepkový
|
6 lžic |
voda vlažná
|
6 lžic |
sůl
|
1 špetka |
Náplň | |
višňový kompot
|
700 g |
cukr krystal
|
2 lžíce |
puding s příchutí vanilky, prášek
|
2 kusy |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
250 g |
tvaroh měkký polotučný
|
250 g |
cukr moučka
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, postupně přišleháme olej a vlažnou vodu. Přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který zlehka ručně přimícháme do těsta. Dáme upéct do trouby při 180 °C na klasický velký plech vyložený pečícím papírem.
-
Višně scedíme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme zpět do šťávy z kompotu a dolijeme do celkového objemu 700 ml vodou. Trochu šťávy z tohoto množství odebereme a rozmícháme v ní oba pudinkové prášky. Višně uvedeme k varu a přimícháme šťávu s rozmíchaným pudinkem. 2 minuty provaříme. Dosladíme podle chuti cukrem a hned nalijeme na upečený korpus. Necháme vychladnout.
-
Mascarpone, šlehačku a tvaroh společně ušleháme a natřeme na višňový pudink. Dáme vychladit do lednice alespoň na hodinu.
Makronutrienty
59%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 006 kJ | 1 214 kJ |
Kalorická hodnota | 240 kcal | 290 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26 g
12,7 g |
31,3 g
15,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,6 SVJ | 3,13 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,6 g
5,53 g |
16,4 g
6,67 g |
Bílkoviny | 4,68 g | 5,65 g |
Sůl | 0,359 g | 0,433 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů