Větrníčky - bezlepkové výtečné

Radka

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Větrníčky - bezlepkové výtečné

Je to už vyšší dívčí, ale povedly se tyto bezlepkové větrníčky:)

Postup přípravy

  1. Na dno trouby dáme plochý hrnec nebo malou nádobu na pečení s vodou. Troubu předehřejeme na 210°C. Plech si vyložíme pečícím papírem, na který si obyčejnou tužkou lehce naznačíme podle formičky nebo skleničky cca 12 koleček o průměru cca 6 - 8 cm.

  2. Mléko osolíme, přidáme máslo a společně přivedeme k varu nejlépe v hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. Do vroucí tekutiny nasypeme najednou celý objem mouky. Zmírníme plamen asi o polovinu a z těsta za stálého míchání utváříme kouli těsta, která se nechytá stěn ani vařečky tzv. odpalujeme.

  3. Pánev s těstem odstavíme ze sporáku a necháme chvilku ochladnout. Do ještě horkého těsta postupně mixérem zašleháme po jednom vajíčku a nakonec žloutek. Teplé těsto plníme do trezírovacího sáčku s širokou zdobící špičkou (těsto vypadá poměrně nevábně a hrudkovitě).

  4. Na pečící papír stříkáme těsto podle značek koleček - dvě vrstvy na sebe. Plech vložíme na střední pozici do vyhřáté trouby (kde už se vytvořila z vody pára). Pečeme cca 15 minut při 210°C. Pak teplotu snížíme na 180°C a necháme cca 5 minut dopéct. Troubu zásadně neotvíráme.

  5. Studenou šlehačku vyšleháme dotuha.

  6. Z mléka, bezlepkového vanilkového pudinku, cukru, dřeně z vanilky a lžičky rumu si připravíme v menším hrnci hustý krém. Odstavíme ze sporáku, promícháme a přidáme dva žloutky. Za stálého míchání přendáme hrnec s krémem do studené vodní lázně a krém takto vychladíme na pokojovou teplotu. Prošleháme mixérem a po kouskách přidáváme za stálého šlehání máslo. Vyšleháme hladký krém.

  7. Po upečení necháme věnečky vychladnout na mřížce a vychladlé rozkrojíme, plníme krémem a ušlehanou šlehačkou, ozdobíme malinami či plátky jahod.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte