- 2h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová pečeně bez kosti
|
400 g |
česnek stroužky
|
2 kusy |
tymián čerstvý
|
4 snítky |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
200 ml |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sůl
|
1 lžička |
škrob kukuřičný
|
1 lžíce |
zakysaná smetana
|
2 lžíce |
vepřové sádlo
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Maso, nasolte a opepřete, osmahněte na sádle, na pánvi dohněda ze všech stran. Zalijte mlékem, přidejte česnek a tymián a přiveďte k varu. Mléko se může posrážet, toho se nelekejte, nevadí to. Maso přendejte do pekáčku, který má velikost jen o něco větší. Zalijte mlékem tak, aby bylo maso skoro ponořené a pečte v troubě hodinu a půl na 140 C.
-
Maso často polívejte výpekem. Kdyby se moc vypeklo, je možné dolít další mléko. Po dopečení maso vyndejte, výpek dejte na sporák a zredukujte na polovinu. Přidejte škrob rozmíchaný v kysané smetaně, dosolte, opepřete.
-
Jako přílohu jsem dělala šťouchané brambory s cibulkou a sušenými rajčaty. Opečené brambory asi taky nebudou trefou vedle...
Makronutrienty
13%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 967 kJ | 3 281 kJ |
Kalorická hodnota | 231 kcal | 784 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,5 g
1,61 g |
15,3 g
5,47 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,45 SVJ | 1,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,5 g
6,28 g |
62,8 g
21,3 g |
Bílkoviny | 12,3 g | 41,6 g |
Sůl | 1,05 g | 3,55 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů