Moderní snídaně vejce Benedikt se skládá z opečeného pečiva, v našem případě LC bulek a šunky, druhou část tvoří pošírované vejce přelité holandskou omáčkou.
- 30m
- 1 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
šunka vepřová
|
50 g |
vaječný žloutek
|
2 kusy |
bílé víno suché
|
30 g |
pepř černý
|
1 špetka |
sůl
|
1 špetka |
máslo čerstvé
|
70 g |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
ocet kvasný lihový
|
3 lžíce |
slunečnicová semínka
|
12 g |
sezamové semínko světlé
|
5 g |
lněné semínko
|
5 g |
tvaroh měkký polotučný
|
22 g |
vejce slepičí střední, m
|
0,4 kusu |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
0,8 g |
sůl
|
1 špetka |
cibulka jarní, sečka
|
0,3 hrsti |
psylium
|
5 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si upečeme LC bulky,to udělejte nejlépe den dopředu.
Odkaz na video recept:
https://www.youtube.com/watch?v=xt4vT....
Bulku rozřízneme a opečeme spodní část bulky pěkně na másle. Totéž udělejte se šunkou nebo libovou anglickou slaninou.
Pak si připravte dva hrnce na vodní lázeň. Rozklepneme dvě vajíčka, oddělíme žloutky a dáme do hrnce.
Osolíme opepříme, přilijeme 30 ml bílého vína, máme vyzkoušeno, že může být i třeba prosecco, které vám zbylo :-)pokud nemáte, použijte vinný ocet popřípadě vývar a metličkou šlehejte dokud nezačnou žloutky pomalu houstnout.
-
Pak přilévejte rozpuštěné zchladlé máslo a stále šlehejte. Do dvou žloutků ho budete potřebovat cca 70g. Nakonec odstavte a zakápněte citronovou šťávou, můžete přidat ještě trošku pepře. Než si připravíte ztracená vejce ,udržujte holandskou omáčku ve vodní lázni, aby Vám nevystydla, občas promíchejte.
V hrnci si ohřejte vodu, přidejte do ní ocet(na 300 ml cca 4 lžíce octa). Vodu přivedte těsně pod bod varu! Voda nesmí vřít,bublinky by vejce potrhaly!!!
Vejce si rozklepněte do naběračky, udělejte v hrnci vír a doprostřed opatrně vypusťte vejce z naběračky.
Pošírujte 3 minuty. Vejce vytáhněte z vody děrovanou naběračkou. Že je vejce hotové poznáte i po hmatu, prstem do něj zkuste opatrně štouchnout. Bílek musí být pevný, žloutek nikoli.
-
Pak už jen servírujte. Na opečenou bulku položte plátek uzeniny, na to pošírované vejce a přelijte holandskou omáčkou. Můžete dochutit čertvým pepřem a pažitkou či petrželovou natí:-)
Čas přípravy do 30min, pokud už máte dopředu hotové bulky.
Makronutrienty
10%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 065 kJ | 4 472 kJ |
Kalorická hodnota | 254 kcal | 1 069 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,48 g
0,603 g |
14,6 g
2,53 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,348 SVJ | 1,46 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,2 g
10,8 g |
93,4 g
45,5 g |
Bílkoviny | 9,36 g | 39,3 g |
Sůl | 0,967 g | 4,06 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů