Veganská svíčková omáčka se smetanou, Robi steakem a domácím houskovým knedlíkem

Veganské neřesti

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Veganská svíčková omáčka se smetanou, Robi steakem a domácím houskovým knedlíkem

Veganská svíčková, na které si smlsnou i masožravci! Jde o výborný zdravý veganský recept od foodblogerky "Veganské neřesti" na poctivou zeleninovou omáčku, knedlík i robi "steak".

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a lehce na oleji orestujeme. Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme nahrubo a přidáme k cibuli a dál restujeme. Přidáme hořčici, podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme, vložíme bobkový list, kuličky nového koření a pepře. Přikryje pokličkou (nejlépe vaříme v tlakovém hrnci) a dusíme zeleninu do měkka. Poté vyjmeme z hrnce bobkový list, nové koření, pepř a směs rozmixujeme týčovým mixerém dohladka. Omáčku dle potřeby dochutíme solí, pepřem, cukrem a cirónovou šťávou. Zjemníme rostlinnou smetanou. Na závěr omáčku propasírujeme přes sítko

  2. Housku nebo toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a dáme péct do trouby na 160°C na 15 minut. Droždí rozdrobíme do mísy, posypeme cukrem, přidáme vlažnou vodu a zaprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mouku přesejeme přes síto do mísy, smícháme se solí a práškem do pečiva. Přidáme kvásek, housku, vlažnou vodu a vypracujeme těsto, které necháme na teple kynout asi hodinu. Poté si rozdělíme těsto na dvě poloviny a vypracujeme knedlíky. Takovýto knedlík necháme ještě 20–30 minut kynout a poté jej vložíme do vroucí vody a vaříme 25–30 minut (knedlík můžeme také připravovat v páře, je pak nadýchanější).

  3. Smícháme olej se solí a pepřem a robi oválky necháme v této směsi marinovat nejlépe přes noc. Poté ogrilujeme.

    Hotový pokrm ozdobíme citrónem a brusinkovou zavařeninou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte