Moje nejpovedenější low carb těsto.
Nelepilo se a bylo krásně kompaktní. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla k dekoraci perníčků pro vánoční razítka. Vloni jsem je odložila s tím, že na low carb měkká těsta je nemožné je použít. Hurá, tentokrát se to povedlo! ♥
- 2h
- 30 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
80 g |
80 g |
4 kusy |
4 kusy |
30 g |
30 g |
není podmínkou 50 g |
50 g |
200 g |
200 g |
150 g |
150 g |
80 g |
80 g |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 0,5 kusu |
0,5 kusu |
200 ml |
200 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
kořenicí směs perníkové koření 2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
V kuchyňském robotu zpracujeme všechny suroviny v pevné a krásně hladké těsto, které dáme uležet na 2 hodiny nebo do druhého dne do lednice.
-
Vychlazené těsto ručně promneme, aby trochu povolilo a vyválíme mezi dvěma pečícími papíry nebo jako já mezi silikonovými pracovními deskami. Je dobré těsto posypat nějakou tmavší moukou, já jsem použila jemně mletou vlašsko-oříškovou, která na tmavém perníkovém těstě zcela zanikla. Například kokosová by byla moc vidět ve struktuře. Vyválíme placku na tloušťku cca na 5 mm.
-
S těstem se dobře pracovalo a hlavně nelepilo, což je podmínka pro použití razítek, pro která jsem se rozhodla. Do vyváleného těsta razítko obtiskne motiv, který současně i vykrojí.
Pečeme na plechu s pečícím papírem na 170 °C cca 10 minut.
-
Já mám takový osobní fígl, jak motiv v razítku více zvýraznit. Ještě teplé cukroví posypu sladidlem rozmixovaným v mixéru na moučku.
Potom rychlými tahy prstem sladidlo rozetřu tak, aby se bílá moučka zachytila ve vytlačeném vzoru. Natočila jsem vám krátké video, jak to dělám. Musí se ale pracovat rychle. Jakmile cukroví vystydne, už se nedocílí tak pěkného efektu.
-
Perníčky jsem také vykrajovala jako kytičky, které jsem spojila LC marmeládou. Před slepením jsem si vrchní část opět posypala rozmixovaným sladidlem, vytvoří to hezčí dojem.
Makronutrienty
25%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 321 kJ | 466 kJ |
Kalorická hodnota | 316 kcal | 111 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,4 g
3,56 g |
4,38 g
1,26 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,24 SVJ | 0,438 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23,3 g
11,7 g |
8,21 g
4,13 g |
Bílkoviny | 14,6 g | 5,14 g |
Sůl | 0,574 g | 0,202 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů