
Zaručeně skvělý a rychlý nízkosacharidový dezert pro každého strávníka - ocení ho i ti, kteří se nestravují low carb. Náplň je měkká a krémová. Výborný na pohoštění, ale oceníte ho na svačinku či ke snídani. A dobrá zpráva - má super makra a mimo jiné hodně bílkovin - 13g /1ks. Koláč je upečený z kvalitních základních surovin. Můžete jej doplnit čerstvým ovocem. Moje forma - průměr 22cm.
- 59m
- 8 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
len, lněné semínko mleté
|
40 g |
mandle mleté
|
70 g |
máslo čerstvé
|
40 g |
vejce slepičí střední, m
do korpusu použijeme pouze žloutek, bílek do náplně
|
1 kus |
mléko sušené
|
25 g |
skořice
|
1 špetka |
Náplň tvarohová | |
tvaroh měkký polotučný
|
250 g |
čerstvý krémový sýr
já použila palouček z Lidlu, lze nahradit Lučinou, Gervais, apod.
|
80 g |
bílý jogurt řeckého typu
|
250 g |
skořice mletá
|
1 špetka |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
2 lžíce |
erythritol, sukrin
|
20 g |
vejce slepičí střední, m
|
1 kus |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
60 g |
Postup přípravy
-
Korpus - do mixéru dáme všechny suroviny a krátce promixujeme, aby vzniklo homogenní těsto - je to spíše něco jako drobenka. Vlhkou rukou natlačíme do vymazané nebo pečícím papírem vyložené formy. Dáme předpéct - 160st.C cca 15minut. Vyndáme z trouby, na předpečený korpus hned nalijeme tvarohovou náplň a pečeme dalších 40min. Následně troubu vypneme, na chvilku otevřeme, aby vyšlo teplo - koláč necháme v teplé, vypnuté a zavřené troubě dalších alespoň 30 minut dojít - tímto zajístíme, že tvarohová náplň nepopraská.
-
Tvarohová náplň - všechny suroviny umixujeme krátce v mixéru - nezapomeňte přidat i bílek, který zbyl z korpusu. Nemixujeme zbytečně dlouho, aby se do náplně nedostalo mnoho vzduchu. Po nalití na korpus poklepejte lehce formou o desku stolu, aby z těsta unikly případné vzduchové bublinky.
Makronutrienty
21%
31%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 879 kJ | 1 099 kJ |
Kalorická hodnota | 210 kcal | 263 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,08 g
3,92 g |
8,85 g
4,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,708 SVJ | 0,885 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16 g
6,27 g |
20 g
7,84 g |
Bílkoviny | 10,5 g | 13,1 g |
Sůl | 0,205 g | 0,256 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů