
Tenhle recept je vynikající, ale zdravější variantou francouzských palačinek. Tvaroh v těstě dodá vláčnost i bílkoviny, palačinky jsou tenké, krásně se dělají a netrhají se.
Palačinky nejsou slazené, můžete je tedy použít pro sladkou i slanou variantu:)
- 30m
- 15 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
hladká mouka pšeničná
|
300 g |
tvaroh měkký polotučný
|
300 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
250 ml |
voda
|
250 ml |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
vejce slepičí střední, m
|
3 kusy |
olej řepkový
|
3 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
rum (originál tuzemský)
|
3 lžíce |
Postup přípravy
-
Všechny suroviny smícháme, nejlépe vymixujeme v mixéru do hladkého těsta. Pro chuť a vůni můžeme přidat do těsta rum, trošičku citronové nebo limetkové kůry, kardamom.
Smažíme na nepřilnavé pánvi z obou stran do zlatova. Pokud máte dobrou pánev, stačí použít trochu másla nebo oleje pouze před prvním smažením. Díky oleji v těstě se palačinky prakticky nelepí.
Těsto ráda nechávám cca 20 minut odstát, ale není to vůbec nutné. Pokud je třeba, doředím vodou.
Makronutrienty
62%
24%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 616 kJ | 548 kJ |
Kalorická hodnota | 147 kcal | 131 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,3 g
1,81 g |
16,3 g
1,61 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,83 SVJ | 1,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,35 g
1,41 g |
3,88 g
1,25 g |
Bílkoviny | 7,02 g | 6,25 g |
Sůl | 0,194 g | 0,173 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů